Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv na solidarnost

SVJETSKI DAN IZBJEGLICA 'Sve veći broj migranata izbjeglica umire na granicama Europe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Performansom kojim su simbolički prikazana "mrtva tijela" poginulih osoba, javnim čitanjem proglasa i popisa osoba koje su izgubile život u Sredozemnom moru, čiji je broj od početka 2015. narastao na 2000, te dijeljenjem informativnih letaka, u subotu je obilježen Svjetski dan izbjeglica na Europskom trgu u Zagrebu gdje su organizatori akcije apelirali na veću solidarnost prema izbjeglicama, ali i kritički stav prema graničnom režimu i migracijskoj politici EU.

"Cilj današnje akcije je poslati poruku javnosti i upozoriti na sve veći broj migranata izbjeglica koji umiru pred granicama Europe, ponajviše na Sredozemnom moru, našim europarlamentarcima ukazati na negativne strane europskih restriktivnih politika na granicama Europe te ih pozvati da iskoriste svoju moć i zagovaraju promjene i veću solidarnost prema izbjeglicama, kako na europskoj, tako i na nacionalnoj razini", istaknula je volonterka Centra za mirovne studije Lucija Mulalić.

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Osvrnuo se i na Milanovića Božinović o migrantima koji dolaze u Hrvatsku: "Oni kod nas dobiju 20 eura. Nemamo miigrantski problem"

Naglasila je da je u zadnjih deset godina u Hrvatskoj podneseno 5000 zahtjeva za azilom, a odobreno ih je oko 150. Azil se može dobiti na tri osnove - ako je osoba proganjana u svojoj državi zbog političkih uvjerenja, rase ili pripadnosti društvenoj skupini koja nije prihvaćena u toj zemlji, a u zadnje vrijeme radi se o pripadnicima homoseksualne orijentacije, rekla je Mulalić.

OTJERALI SU IH Francuska ih nije htjela, talijanski premijer zaprijetio Europi

U prosvjednoj akciji "Izbjegli smrt. Tvrđava Europe: čista i odgovorna. Koliko još smrti do solidarnosti?" sudjelovali su volonteri Centra za mirovne studije, studenti Mirovnih studija, članovi No Border incijative, Medike i White Angelsa, tj. skupine koje izravno i neizravno rade s izbjeglicama u Hrvatskoj.

Oni navode da je od početka ove godine u Sredozemnom moru poginulo više od 1800 ljudi, a procjenjuje se da je od 2000. do danas 29.000 poginulih.

Iako se migracijska politika provodi pod parolom "Justice, Freedom and Security" - Ravnopravnost, sloboda i sigurnost, upozoravaju da Europska unija u praksi zatvara vanjske granice te unutar "provodi lov na izbjeglice". I u Hrvatskoj su, kažu, izbjeglice izolirane u kampovima na periferiji gradova gdje se suočavaju s rasističkim napadima, ponižavajućim postupcima i ograničenjima slobode kretanja te dehumanizirajućim deportacijama.

Kroz Schengenski fond, kako dodaju, u Hrvatsku je uloženo više od dvije milijarde eura za unapređenje nadzora granica i izgradnju dodatnih detencijskih centara. Izgradnja jednog takvog centra iznosi oko 3,3 milijuna eura.

"Na Svjetski dan izbjeglica, apeliramo na potrebu kritičkog stava prema graničnom režimu i migracijskoj politici EU te zahtijevamo više solidarnosti i razumijevanja s ljudima koji dijele sudbinu poput naše prije 20 godina", poručili su organizatori. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene