Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza na granici

OTJERALI SU IH Francuska ih nije htjela, talijanski premijer zaprijetio Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski premijer Matteo Renzi zaprijetio je "planom B" koji bi "naštetio Europi" ne dobije li Italija veću potporu za zbrinjavanje migranata.

Francuska je u četvrtak zabranila ulazak u zemlju 200 migranata na granici s Italijom, u pograničnom mjestu Ventimiglia. Migranti, većinom iz Afrike, kampirali su dva dana na granici, a u subotu navečer otjerala ih je talijanska policija.

Pročitajte i ovo Giorgia Meloni Sastanak s albanskim kolegom Talijanska premijerka poručila: "Vjerujem da bi ovaj dogovor mogao postati model upravljanja migracijskim tokovima" Giorgia Meloni i Edi Rama Sastanak premijera Italija će graditi prihvatne centre za migrante u Albaniji: "Osjećamo dužnost pomoći Rimu"

Na fotografijama se vidi kako migranti čekaju na kamenim stijenama, a pokrivaju se samo dekama za prvu pomoć koje su im dodijelili zdravstveni radnici.

Sinoć ih je 150 ih provelo na željezničkom kolodvoru u Ventimigliji. Trebali bi biti smješteni u prihvatnim centrima u Imperiji. Predstavnik udruge Liječnici bez granica Philippe de Botton rekao je da "sanitarno stanje migranata nije katastrofalno. No politički to je sramotno", rekao je i optužio nacionalne političare "za šutnju".

'Što je s našim ljudskim pravima?', uzvikivali su neki uznemireni migranti koji tvrde da je policija bila gruba prema njima. Neki su odlučili štrajkati glađu, dok su drugi organizirali kampiranje na granici i pokušavali blokirati promet.

Ban Ki-moon: EU mora učiniti više da pomogne migrantima

Bilo je puno žena i djece među iseljenicima, a velik dio došao je iz Somalije i Sudana. Do Italije su došli, kao i mnogi migranti zadnjih mjeseci, ploveći brodom koji je krenuo iz Libije. Muškarci su odbijali jesti hranu koju im je donio talijanski Crveni križ, dok su žene i djeca jeli.

Mnogi su se nadali da će stići do Njemačke, Velike Britanije ili Švedske gdje su htjeli zatražiti azil, ali francuska policija je ranije rekla za AFP da im je Vlada zabranila da ih puste u zemlju.

'Ne vraćamo se nazad, moram prijeći', pisalo je na natpisu koji je izvirivao iz jedne grupice migranata, na drugom samo 'Trebamo slobodu.'  'Nećemo jesti. Jučer smo cijeli dan bili na vrućini, a sinoć na hladnoći i kiši. Ako ovdje moramo umrijeti, nema potrebe da jedemo', rekao je 20-godišnji migrant Mustapha Ali.

Gradonačelnik Ventimiglije, Enrico Ioculano, rekao je novinarima kako je nekoliko migranata navodno uspjelo vlakom izbjeći u Francusku.

Renzi ima "plan B" za migrante ako EU ne pomogne

Talijanski premijer Matteo Renzi zaprijetio je u nedjelju "planom B" koji bi "naštetio Europi" ne dobije li Italija veću potporu Bruxellesa za zbrinjavanje migranata koji se iskrcavaju u Italiji i Grčkoj i žele dalje u Europu koja im to priječi o čemu svjedoči i kriza u pograničnom gradu Ventimiglia.

Od petka spašeno više od 5000 migranata

Krizu se "ne smije potcjenjivati. Ovo je ozbiljan problem i, neka bude jasno, odgovori Europe do sada nisu bili dovoljno dobri", rekao je Renzi u razgovoru za Corriere della Sera. EU ne uspijeva postići konsenzus o svojem programu raspodjele migranata (koji predviđa raspodjelu 24.000 izbjeglica u drugim državama članicama), no Italija se nada da će se na summitu EU-a 25. lipnja ići i dalje.

"Raspodjela samo 24.000 ljudi gotovo je provokacija", rekao je Renzi. "Ako Europa izabere solidarnost, dobro. Ako ne, imamo 'plan B'. Ali on će prvo udariti Europu", rekao je ne ulazeći u pojedinosti.

EK: Hrvatskoj 747 sirijskih i eritrejskih izbjeglica

Istaknuo je da je od početka godine Italija spasila na moru i zbrinula više od 57.000 migranata i tražitelja azila, prema 54.000 u istom razdoblju lani. Renzi je najavio da će o tom problemu razgovarati sa svojim britanskim i francuskim kolegom u Milanu idući tjedan, kao i s predsjednikom Europske komisije i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Italija i Grčka članice su EU koje primaju najveći val migranata. U grčku luku Pirej u nedjelju se iskrcalo 1800 migranata, većinom Sirijaca koji su stigli s otoka Lesbos i Chios u Egejskome moru. Ta dva otoka, ali i drugi u Egejskome moru primili su zadnjih mjeseci velik broj migranata koji uglavnom gumenim čamcima stižu s turskih obala. (Hina/Sa.Pu.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene