Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svinjska, odnosno gripa A, mogla bi se smiriti prije nego što još jače napadne, upozorila je glavna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Chan, u razgovoru koji je objavio Financial Times.


Premda se čini da je stopa smrtnosti od gripe A (H1N1) u svijetu stabilizirana, drugi val virusa mogao bi udariti 'osvetnički', kazala je ona. 'Bude li tako, bit će to najgora epidemija s kojom će se svijet suočiti u 21. stoljeću', kazala je za dnevnik Chan.

Vezani članci Cijepljenje protiv gripe Korona divlja, a gripa prijeti: Slijedi li nam tvindemija i kako razlikovati koronu od gripe? Svjetska zdravstena organizacija Nova misija WHO-a: Osnovan tim stručnjaka koji će pratiti razvoj novih virusa

'Nadamo se da će virus nestati, jer u protivnom idemo ravno prema epidemiji širokih razmjera. Ne najavljujem pojavu pandemije, ali ako nismo spremni, moja zadaća nije ispunjena. Radije bih da su pripreme pretjerane nego da je obrnuto', rekla je Chan.

>> Sa 40 oboljelih Španjolska najpogođenija europska zemlja

>> Oboljelog od gripe A htjeli poslati kući već nakon 24 sata

Mrtvih 23, u Europi najviše pogođena Španjolska

U epidemiji gripe A (H1N1) dosad su umrle 23 osobe (22 u Meksiku i jedna u SAD-u), a proširila se na 20 zemalja. Daleko najveća žrtva virusa te bolesti u Europi je Španjolska gdje je broj potvrđenih slučajeva skočio na 40.

>> Milinović: Cjepivo protiv svinjske gripe dobit ćemo među prvima

>> Farmer zarazio svinje svinjskom gripom

Gripa se sa čovjeka prenosi na životinje, tako su na jednoj kanadskoj farmi zabilježeni slučajevi svinja zaraženih virusom gripe H1N1 koje su bolest dobile od radnika koji je nedavno boravio u Meksiku. Potpredsjednik kanadske Agencije za inspekciju hrane dr. Brian Evans kazao je da se djelatnik farme u Alberti nakon povratka iz Meksika razbolio, te da je bolest kasnije utvrđena i kod svinja. Djelatnik se oporavio, a opravljaju se i životinje od kojih nijedna nije uginula.

U Kanadi je sve više svinja koje su oboljele od svinjske gripe. Tako se u karanteni, prema službenim podacima, zbog virusa H1N1 nalazi 220 svinja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju