Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svinjska gripa

Farmer zarazio svinje svinjskom gripom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svinje na jednoj kanadskoj farmi zaražene su novim virusom gripe H1N1, a bolest su dobile od radnika koji je nedavno boravio u Meksiku, objavile su kanadske vlasti.

Potpredsjednik kanadske Agencije za inspekciju hrane dr. Brian Evans kazao je da se djelatnik farme u Alberti nakon povratka iz Meksika razbolio, te da je bolest kasnije utvrđena i kod svinja. Djelatnik se oporavio, a opravljaju se i životinje od kojih nijedna nije uginula.

Pročitajte i ovo Justin Trudeau Bez posljedica Kanadski obavještajci: Kina se već dvaput umiješala u parlamentarne izbore Bolnica - 2 Jedna osoba umrla Samo u jednoj županiji ove sezone više od tisuću oboljelih: "Govorili smo i prije COVID-a da je bolest ozbiljna"

'Mogućnost da su ove životinje prenijele bolest nekom čovjeku je vrlo mala', izjavio je Evans na konferenciji za novinare. Svjetska zdravstvena organizacija već je ranije naglašavala kako nema dokaza da gripa sa svinja prelazi na ljude te da ni konzumiranje svinjetine ne predstavlja opasnost.

Irska potvrdila prvi slučaj svinjske gripe

Irska je zabilježila prvi potvrđen slučaj svinjske gripe, pošto su se rezultati pretraga pokazali pozitivni, objavio je glasnogovornik vlade.

>> Epidemija svinjske gripe stabilizira se u Meksiku

>> Zbog svinjske gripe prehlađene stavljali u karantenu

Dobili smo rezultate pretraga iz Velike Britanije koji su potvrdili da je osoba zaražena virusom gripe H1N1', rekao je. Oboljeli je muškarac iz istočnog dijela Irske koji se nedavno vratio iz Meksika, dodao je. Irska je prethodno izvijestila o nekoliko sumnjivih slučajeva gripe, ali su rezultati ostalih testova bili negativni.

Institut Pasteura će od ponedjeljka primjenjivati novi postupak otkrivanja virusa H1N1

Francuski Pasteurov institut od ponedjeljka će početi primjenjivati novu dijagnostičku tehnologiju koja će omogućiti da se za par sati otkrije novi virus gripe A (H1N1). 'Zasada imamo privremenu inačicu, a potpuno operativnu imat ćemo od ponedjeljka', izjavila je virologinja Sylvie van der Werf iz te pariške ustanove.

Dijagnostička pretraga koja se temelji na postupku genskog umnažanja ili PCR (polymerase chain reaction) postupku, treba omogućiti da se za desetak sati dobije pouzdan rezultat pretraga. Pasteurov institut će od ponedjeljka početi primjenjivati postupak koji će nam omogućiti da 'kažemo je li riječ o virusu A (H1N1) ili ne'. Postupak PCR koji se već primjenjivao, primjerice za otkrivanje sezonske gripe, omogućuje da se veoma točno utvrde genetske značajke virusa.

Meksiko: 19 umrlih od svinjske gripe

Meksičke vlasti utvrdile su još žrtava novog virusa gripe čime se broj smrtno stradalih od te bolesti u zemlji popeo na 19, priopćio je meksički ministar zdravstva Jose Angel Cordova. On je kazao da su pregledani laboratorijski nalazi ukupno 1.303 osobe koje su nedavno umrle od raznih oblika gripe i plućnih infekcija. Od 19 žrtava je 14 žena i pet muškaraca a većina ih je umrla u dobi između 20 i 40 godina, kazao je Cordova.

Jedino je još u Sjedinjenim državama zabilježen jedan smrtni slučaj od novog oblika gripe, koji se zbog genetskog obilježja naziva svinjskom gripom a WHO ga označava i gripom A (H1N1).

WHO o zasad potvrđenim slučajevima gripe

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u nedjelju je objavila da su njeni laboratoriji dosad potvrdili 17 smrtnih slučajeva i 658 oboljelih od gripe A u 16 zemalja. Agencija Reuters navodi da izvješća WHO-a obično imaju manji broj oboljelih i umrlih od gripe nego službena izvješća pojedinih zemalja ali da su informacije WHO-a znanstveno utemeljenije. Od 19 žrtava je 14 žena i pet muškaraca, a većina ih je umrla u dobi između 20 i 40 godina. Jedino je još u Sjedinjenim državama zabilježen jedan smrtni slučaj od novog oblika gripe, koji se zbog genetskog obilježja naziva svinjskom gripom a WHO ga označava i gripom A (H1N1).

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene