Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razmatra se odgovor

Koju je pouku WHO izvukao iz pandemije svinjske gripe?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravstveni stručnjaci počeli su u Ženevi razmatrati odgovor međunarodne zajednice na pandemiju gripe H1N1 zbog sve učestalijih kritika upućenih Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u tom pogledu.

'Pokušavamo izvući pouke (...) iz načina na koji su WHO i međunarodna zajednica odgovorili na pandemiju', objasnila je glavna direktorica WHO-a Margaret Chan, otvarajući sastanak stručnjaka, na kojem sudjeluju predstavnici 193 zemlje članice te nevladinih organizacija. 'Želimo znati što je dobro funkcioniralo. Želimo znati što nije bilo dobro i, bilo bi idealno, zašto? Želimo znati što se moglo učiniti bolje i, bilo bi idealno, kako?', kazala je.

Pročitajte i ovo Ilustracija čelnik WHO-a Upozorenje s najviše razine: "Pripremite se za pandemiju goru od COVID-a" Ilustracija Kraj restrikcija Vlada objavila kraj epidemije: Pogledajte do kada morate izvaditi dokumente da vas ne kazne

>> Svinjska gripa mutirala, ugrožena industrija cjepiva

Potaknut optužbama da je pod utjecajem farmaceutskih tvrtki pretjerao u procjeni ozbiljnosti prijetnje te prve pandemije u 21. stoljeću, zbog čega je 193 zemalja kupilo mnogo više cjepiva nego što je bilo potrebno, WHO je uspostavio odbor 29 stručnjaka iz 28 zemalja. 'Želimo iskrenu, kritičnu, transparentnu, vjerodostojnu i neovisnu ocjenu našeg pristupa', godinu dana nakon pojave virusa, istaknula je Chan. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene