Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najviše žrtava na američkom kontinentu

Od pandemije gripe H1N1 više od 12.220 mrtvih 2009.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Virus H1N1 koji je prvi puta zabilježen u ožujku u Meksiku, ubio je više od 12.220 ljudi ove godine prema posljednjoj bilanci koju je danas objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Američki kontinent, posebice Sjedinjene Države i Kanada su do sada najteže pogođene pandemijom s najmanje 6.670 žrtava, 'ali sada je pandemijska gripa najaktivnija u središnjoj i istočnoj Europi', naglasio je WHO. U Zapadnoj Europi, virus je aktivan iako je vrhunac dosegnut, primjećuje organizacija. U cijeloj Europi najmanje je 2.422 žrtava novog virusa. Među najaktivijom žarištima bolesti organizacija navodi Gruziju, Crnu Goru, Ukrajinu, Grčku, Poljsku, Bugarsku, Srbiju i regiju Urala u Rusiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pripadao tzv. rizičnoj skupini Potvrđeno: Umrli u Sisku šesta je žrtva gripe Slika nije dostupna 10.000 preboljelo 'ubojiti virus' Umro pacijent u Sisku: Šesta žrtva svinjske gripe?

WHO ima podatke o aktivnom prijenosu virusa H1N1 u mediteranskim zemljama na Sjeveru Afrike (Alžir, Tunis i Egipat). Vrhunac prijenosa virusa je prošao u Izraelu, Iranu, Iraku, Omanu i Afganistanu. Pandemija je u padu u Japanu, na sjeveru i jugu Kine, Tajvanu i Hong Kongu. U Mongoliji je zabilježen blagi porast bolesti dok je aktivnost virusa intenzivna na sjeveru Indije, u Nepalu i Šri Lanki.

Broj smrtnih ishoda bolesti je viši od očekivanog i treba pričekati barem dvije godine kako bi se mogao procijeniti broj smrti koje je izazvao virus H1N1. Glavna direktorica WHO-a Dr. Margaret Chan je rekla da ne treba popustiti u borbi protiv visoko nepredvidivog virusa, koji može mutirati u agresivniji oblik. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene