Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Virus H1N1 koji je prvi puta zabilježen u ožujku u Meksiku, ubio je više od 12.220 ljudi ove godine prema posljednjoj bilanci koju je danas objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).


Američki kontinent, posebice Sjedinjene Države i Kanada su do sada najteže pogođene pandemijom s najmanje 6.670 žrtava, 'ali sada je pandemijska gripa najaktivnija u središnjoj i istočnoj Europi', naglasio je WHO. U Zapadnoj Europi, virus je aktivan iako je vrhunac dosegnut, primjećuje organizacija. U cijeloj Europi najmanje je 2.422 žrtava novog virusa. Među najaktivijom žarištima bolesti organizacija navodi Gruziju, Crnu Goru, Ukrajinu, Grčku, Poljsku, Bugarsku, Srbiju i regiju Urala u Rusiji.

Vezani članci Koronavirus u Njemačkoj Rekordan broj umrlih od koronavirusa u Njemačkoj: ''Vjeruje se da je stvarna brojka puno viša'' Koronavirus u Njemačkoj Koje je podrijetlo COVID-a 19? Procurili detalji povjerljivog izvješća koje je Biden tražio od tajnih službi

WHO ima podatke o aktivnom prijenosu virusa H1N1 u mediteranskim zemljama na Sjeveru Afrike (Alžir, Tunis i Egipat). Vrhunac prijenosa virusa je prošao u Izraelu, Iranu, Iraku, Omanu i Afganistanu. Pandemija je u padu u Japanu, na sjeveru i jugu Kine, Tajvanu i Hong Kongu. U Mongoliji je zabilježen blagi porast bolesti dok je aktivnost virusa intenzivna na sjeveru Indije, u Nepalu i Šri Lanki.

Broj smrtnih ishoda bolesti je viši od očekivanog i treba pričekati barem dvije godine kako bi se mogao procijeniti broj smrti koje je izazvao virus H1N1. Glavna direktorica WHO-a Dr. Margaret Chan je rekla da ne treba popustiti u borbi protiv visoko nepredvidivog virusa, koji može mutirati u agresivniji oblik. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju