Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon po švicarski

Apsurd: Policajac kažnjen s 528 eura zbog prebrze vožnje u potjeri za pljačkašima

Švicarska policija (Foto: Arhiva/AFP)
Švicarska policija (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP
Prometni policajac u Švicarskoj kažnjen je s 528 eura zbog prekoračenja brzine tijekom potjere za osumnjičenim kriminalcima koju su jurili bježeći od policije. Policajac se žalio, no sud je žalbu odbio.

Federalni vrhovni sud Švicarske potvrdio je novčanu kaznu za prometnog policajca koji je u zoni s maksimalnom dozvoljenom brzinom kretanja od 50 kilometara na sat vozio 92 kilometra na sat. Policajac je vozio tom brzinom u potjeri za sumnjivcima koji su prethodno izveli pljačku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rutinska kontrola Zaustavila ga policija, a nakon provjere oduzeli mu auto i ispisali ogromnu kaznu Slika nije dostupna Vozi, miško! Zbog eura se mijenjaju i kazne za prometne prekršaje: Provjerite koliko ćete plaćati po novom

Prometnog policajca radari su u prekoračenju brzine uhvatili dvaput. Prvi put vozio je 30 kilometara na sat brže od dozvoljene brzine, a drugi put 42 kilometra na sat preko legalne granice, prenosi TheLocal.

Tužiteljstvo je zaključilo da je prvo prekoračenje bilo u skladu s taktičkim zahtjevima potjere, no sud u Ženevi drugo prekoračenje procijenio je kao teško kršenje prometnih pravila te je kaznio prometnog policajca s 528 eura.

Švicarski vrhovni sud u utorak je potvrdio presudu s obrazloženjem da brzine tijekom potjera trebaju biti proporcionalne, odnosno da prekoračenje brzine može biti opravdano ako su u pitanju ljudski životi ugroženi kriminalnom radnjom.

S tim u vezi, sud je obrazložio da je prometni policajac bio svjestan da osumnjičeni bjegunci neće nikome nauditi. Stoga, iako je u javnom interesu da se kriminalci zaustave, sud smatra da je prometni policajac treba odabrati brzinu kretanja vozila koja ne dovodi u opasnost ostale sudionike u prometu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene