Švicarska policija (Foto: Arhiva/AFP)
Švicarska policija (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP

Prometni policajac u Švicarskoj kažnjen je s 528 eura zbog prekoračenja brzine tijekom potjere za osumnjičenim kriminalcima koju su jurili bježeći od policije. Policajac se žalio, no sud je žalbu odbio.


Federalni vrhovni sud Švicarske potvrdio je novčanu kaznu za prometnog policajca koji je u zoni s maksimalnom dozvoljenom brzinom kretanja od 50 kilometara na sat vozio 92 kilometra na sat. Policajac je vozio tom brzinom u potjeri za sumnjivcima koji su prethodno izveli pljačku.

Vezani članci Prometna policija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Čuvajte glavu i novčanik: Policija u velikoj akciji, kazne su ogromne, ali vozači još uvijek rade teške prekršaje Alkotestom se mjeri trijeznost vozača u prometu, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Novi rekord: 33-godišnjaku 27.700 kuna kazne jer je pijan bez vozačke vozio neregistrirani auto

Prometnog policajca radari su u prekoračenju brzine uhvatili dvaput. Prvi put vozio je 30 kilometara na sat brže od dozvoljene brzine, a drugi put 42 kilometra na sat preko legalne granice, prenosi TheLocal.

Tužiteljstvo je zaključilo da je prvo prekoračenje bilo u skladu s taktičkim zahtjevima potjere, no sud u Ženevi drugo prekoračenje procijenio je kao teško kršenje prometnih pravila te je kaznio prometnog policajca s 528 eura.

Švicarski vrhovni sud u utorak je potvrdio presudu s obrazloženjem da brzine tijekom potjera trebaju biti proporcionalne, odnosno da prekoračenje brzine može biti opravdano ako su u pitanju ljudski životi ugroženi kriminalnom radnjom.

S tim u vezi, sud je obrazložio da je prometni policajac bio svjestan da osumnjičeni bjegunci neće nikome nauditi. Stoga, iako je u javnom interesu da se kriminalci zaustave, sud smatra da je prometni policajac treba odabrati brzinu kretanja vozila koja ne dovodi u opasnost ostale sudionike u prometu.