Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slike prosvjeda obišle svijet

Švicarci traže da država mjesečno SVAKOME daje 2500 franaka!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švicarci koji se zalažu da država svakom svom građaninu, neovisno o imovinskom, socijalnom ili bilo kojem drugom statusu, mjesečno daje 2500 franaka, su na trgu u Bernu iskrcali 14 tona kovanica od 5 centi u vrijednosti 400.000 franaka!

Švicarska inicijativa za uvođenje bezuvjetnog temeljnog prihoda građana izvela je dosad neviđeni performans i to na Saveznom trgu ispred švicarskog parlamenta. Više od sto tisuća potpisa za raspisivanje referenduma na temu bezuvjetnog prihoda proslavili su iskrcavši na trgu 14 tona novca!

Pročitajte i ovo HDZ-ov kamion - 2 PARLAMENTARNI IZBORI VIDEO Pogledajte HDZ-ov kamion za kampanju: "Jako zgodno" Referendum u Švicarskoj Tijesna većina Švicarci izglasali kasniji odlazak radnica u mirovinu, najavljeni prosvjedi: "Ovo je pljuska svim ženama"

Radi se o 8 milijuna kovanica od 5 centi pri čemu svaka kovanica predstavlja jednog stanovnika Švicarske. Tako se na Saveznom trgu u jednom trenu nalazilo čak 400.000 švicarskih franaka, doista spektakularan prizor.

>> Imovinu oduzetu kriminalcima država daje siromašnima i bolesnima

Inicijativa se zalaže za to da država svakom svom građaninu, neovisno o imovinskom, socijalnom ili bilo kojem drugom statusu, mjesečno daje 2500 franaka, dok bi se maloljetnicima davalo 1800 franaka.

Unatoč tome što je inicijativa za referendum sakupila 126.000 potpisa mnogi se Švicarci protive ovakvom prijedlogu smatrajući ga nerazumnim. 'To je preskupo! Pa ne možete plaćati ljudima da ne rade ništa', rekla je jedna Švicarka za Reuters. Pokretači inicijative pak smatraju da bi ljudi i unatoč bezuvjetnom temeljnom prihodu nastavili raditi jer 'žele biti kreativni, a to mogu biti ako ne osjećaju pritisak zbog financija'.

Ako ovaj prijedlog i prođe na referendumu, Švicarci bi trebali čekati do 2050. godine da im neki novac bude isplaćen.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene