Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velikodušno

Imovinu oduzetu kriminalcima država daje siromašnima i bolesnima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz sve zakone i reforme, kojima pokušava riješiti ekonomske probleme, država mora riješiti i onaj - što napraviti s nezakonito stečenom imovinom.

Luksuzni automobili, plovila, umjetnine i nekretnine nalaze se na tajnoj lokaciji. Iako država želi zapljenjeno koristiti - ne može. Zato se traži novo rješenje.

Pročitajte i ovo Zgrada - 1 Pravo na dom Znači li pad potražnje da slijedi pad cijena nekretnina? "Na tržištu imamo prazninu priuštivih stanova" Ilustracija Javne politike Jedna od osnovnih potreba u Hrvatskoj je postala luksuz: Je li moguć zaokret?

''Ta vozila su upisana na vlasnike koji su okrivljenici, odnosno nisu pravomoćno osuđeni. To je nama trošak, jer ih treba održavati, servisirati. A to se sve laća iz državnog proračuna'', rekao je Alen Čičak,  zamjenik predstojnika Državnog ureda za upravljanje imovinom.

Javna prodaja je propala. No, vozilo osuđenog dilera Ivana Varge, pronašlo je novog vlasnika. Država ga je odlučila darovati, i to jednom od Centara za rehabilitaciju. Isto žele učiniti i s drugom nezakonitom imovinom, koja im je, u međuvremenu, pripala. 

>>Ovo je imovina koju je država zaplijenila!

''Želimo da se imovina stavi u funkciju za određene kategorije, kojima je to potrebno, poput domova za nezbrinutu djecu i za osobe s poteškoćama'', naglasio je Čičak.

Na koliko se takve nekretnine procjenjuju na tržištu - nije poznato. U pripremi za socijalne slučajeve - stambene su zgrade u Osijeku. U Zagrebu na nekim lokacijama već borave azilanti. Posao sa stambenim kvadratima, oduzetim nagodbom Dragi Rubali, privodi se kraju. U njegov stan u središtu Zagreba država planira smjestiti psihičke bolesnike iz jednog zagrebačkog doma.

Ono što su poreznici zaplijenili dužnicima, i do sada je rasprodavano na velikim javnim dražbama. Roba, poput voća i povrća, koju inspekcija zatekne na tržnicama - ubuduće bi se mogla slati u pučke kuhinje. ''Na takav način se šalje poruka građanima kako ta imovina ima svoju svrhu'', istaknuo je Čičak.

U dogovoru s Carinskom i Poreznom upravom, radi se na novoj uredbi. Traga se i za jedinstvenim mjestom na kojem će se sve čuvati. Jer osim motornih jurilica, država privremeno skrbi i o oranicama, šumama, livadama, kućama, garažama, stanovima i parkirnim mjestima. Ono na čemu su dosad zaradili gotovo 2,7 milijardi kuna, sada su odlučili - darivati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene