Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JOŠ AKO UĐU U NATO?

Trljaju ruke zbog ruske invazije: Europske vlade povećavaju izdavajanja za obranu, a njima dobit suludo raste

JAS 39
JAS 39 Foto: Anders WIKLUND / TT News Agency / AFP
Švedska kompanija SAAB, jedna od najvažnijih u obrambenoj industriji, proizvodi i višenamjenske borbene zrakoplove Gripen, mogla bi profitirati od novih odluka europskih vlada da se povećaju izdvajanja za obranu.

Dođe li do švedskog članstva u NATO-u, toj bi se kompaniji mogla otvoriti i brojna nova tržišta, iako bi tvrtka izgubila rusko tržište. Jedan od direktora kompanije, Micael Johansson, uvjeren je da je pridruživanje vojnom paktu isključivo politička odluka, ali da to neće imati negativnih utjecaja na tvrtku.

"Mi smo već na NATO tržištu sa svojim sustavima, no u neka područja nismo uključeni", rekao je Johansson. Vjeruje da bi NATO donio mogućnost napredovanja u tom sektoru.

Većina analitičara smatra kako bi Švedska mogla slijediti Finsku u svojoj odluci, iako će pritom imati mnogo više problema nego susjedi. Podsjetimo, Finska bi u idućim bi tjednima trebala odlučiti hoće li podnijeti zahtjev za pristup NATO-u, nakon što je Rusija napala Ukrajinu. Vladajuća Socijaldemokratska partija godinama se čvrsto drži svog "anti-NATO" stava, prenosi Jutarnji list. 

Odluka bi mogla biti donesena i prije NATO-ovog summita u Madridu ovog srpnja. Tvrtka SAAB koja je u stopostotnom vlasništvu obitelji Wallenberg, proizvodi zrakoplove Gripen, uz brojne druge vojne sustave, a cijena dionica im je znatno skočila otkako je Rusija napala Ukrajinu.

SAAB se istaknuo jer brojne europske zemlje žele obnoviti osvoje vojne resurse, pogotovo nakon što je brojno naoružanje, iz različitih zemalja, poslano u Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DEMONSTRACIJA SNAGE Rusija ima pakleni plan: Možemo izvesti nuklearni napad na SAD i Europu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna čemu to? VIDEO Rusi likuju: Objavili video tenka koji drifta razrušenim Mariupoljem i gazi sve pred sobom

"Imat ćemo mnogo posla", rekao je Johansson i dodao kako ne vidi razlog zašto su neke švedske i međunarodne banke izrazile zabrinutost za industriju nakon invazije i sankcija Rusiji. "Mislim da su mnogi shvatili što pružamo drugim zemljama kada su u pitanju mir i sigurnost", dodao je Johansson.

Iako globalna nestabilnost utječe i na lance opskrbe, u SAAB-u kažu kako su opremljeni sirovinom za najmanje godinu dana, jer su zalihe počeli gomilati još u vrijeme pandemije. Objavili su financijske rezultate u petak, prema kojima im je u prvom kvartalu dobit porasla za 69 milijuna dolara.

 

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene