Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NIje dugo viđen

SVE SUMNJE SU POTVRĐENE Vrhovni vođa talibana je mrtav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Afganistanske vlasti objavile su u srijedu navečer smrt mule Omara, vrhovnog vođa talibana koji je od 2001., bio u bijegu što bi moglo produbiti unutarnje podjele u tom pobunjeničkom pokretu uoči nastavka pregovora sa službenim Kabulom.

"Mula Omar je mrtav. Umro je u bolnici u Karačiju (Pakistan) u travnju 2013., (...) u tajanstvenim okolnostima", rekao je za agenciju AFP Hasi Sediki, glasnogovornik afganistanskih tajnih služba (NDS).

Pročitajte i ovo Kabul Podaci UN-a Više od 1000 afganistanskih civila ubijeno u eksplozijama i nasilju od 2021. Slika nije dostupna Premješten u samnicu Htio dokazati da je zemlja sigurna pa završio u zatvoru: Talibani uhitili austrijskog ekstremista

Time je javno potvrdio navode afganistanskih dužnosnika koji su već dulje vrijeme govorili da je mula Omar umro od bolesti.

Vijest o smrti objavljena je dan ili dva do početka drugog kruga mirovnih pregovora između talibana i afganistanske vlade i smatra se da bi mogla produbiti podjele unutar talibanskog pokreta koji nije jedinstven u stajalištu treba li pregovarati niti tko bi mogao biti Omerov nasljednik, piše agencija Reuters.

Talibani nisu službeno niti potvrdili niti opovrgnuli smrt njihova zapovjednika koji se u javnosti nije pojavio od 2001.

Početkom srpnja Pakistan je organizirao u turističkom mjestu Murree prvi službeni sastanak između talibanskog vodstva i vlade u Kabulu kako bi se pokrenuo mirovni proces.

Osuđeni na 25 godina zbog napada na Amerikance

Afganistanske vlasti, međutim, odavna optužuju Pakistan da pomaže talibanski pokret koji ratuje protiv vlade u Kabulu i njezina saveznika NATO-a.

Strahuje se da bi smrt mule Omara koji je u Afganistanu pružio utočište Osami bin Ladenu, idejnom vođi terorističkih napada na 11. rujna, mogla otežati dijalog između Kabula i talibana.

Posljednja poruka pripisana muli Omaru je njegovo pisano priopćenje poslano za blagdan Ramazanskog bajrama kojom je dao prešutno zeleno svjetlo za dijalog s Kabulom.

Zadnjih su mjeseci brojni talibanski zapovjednici napustili svoj pokret kako bi se pridružili radikalnoj Islamskoj državi koja želi i Afganistan uključiti u svoj kalifat što ga je već proglasila na području Sirije i Iraka.

Talibani su službeno kao preduvjet bilo kakvim mirovnim pregovorima postavili povlačenje stranih vojnika iz Afganistana. Danas je u toj zemlji tek 12.500 stranih vojnika pod zapovjedništvom NATO-a dok ih je svojedobno bilo više od 140.000. Njihova je zadaća danas uvježbavati i savjetovati afganistanske snage.

Prvi kontakti talibana i Kabula pokazali su duboke podjele među samim talibanima koji su u egzilu u pakistanskim planinama, dok im je politički ured u Kataru koji optužuje talibane u Pakistanu da su se dali instrumentalizirati od pakistanskih vlasti.

Kontakti između talibana i Kabula nisu dosad imali pozitivna učinka na terenu jer su talibani čak pojačali napade na afganistanske snage. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene