Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Militantni islamisti

Osuđeni na 25 godina zbog napada na Amerikance

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica muškaraca osuđena su na 25 godina zatvora za pokušaj pridruživanja Al Qaedi i osposobljavanje za napadaje na Amerikance u Afganistanu, izvijestilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Osuđeni Sohiel Omar Kabir (37) i Ralph DeLeon (26) uvježbavali su se u rukovanju oružjema u južnoj Kaliforniji, gdje su se pripremali za svoju misiju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šerijatski zakon Tisuće ljudi na stadionu gledalo javnu egzekuciju u režiji talibana Charles McGonigal plaćao mu i putovanja Bivši agent FBI-a ide u zatvor: Plaćao ga albanski obavještajac

Na federalnom sudu optuženi su za zavjeru i pružanje materijalne potpore teroristima kao i za zavjeru i ubojstva američkoga vojnoga i državnog osoblja. DeLeon je osuđen i za urotu omko ubojstava, otmice ili sakaćenja u inozemstvu.

Tužitelji su dokazali da je Kabir uveo DeLeona i Miguela Alejandra Santanu Vidrialesa u militantnu islamističku teologiju te da ih je nakon putovanja u Afganistan 2012. godine, ohrabrio ih da ga slijede pridruže se Al Kaidi.

Kasnije su DeLeon i Santana unovačili i četvrtoga optuženika Arifeena Davida Gojalija, da im se u inozemstvo pridruži u nasilnom džihadu. DeLeona, Santanu i Gojalija uhitio je FBI u studenom 2012. Kabir je završio u pritvor kod američkih vojnih osoba u Afganistanu.

Santana i Gojali priznali su krivnju i čeka ih izricanje kazne. Kabir je rođen u Afganistanu, ali je naturalizirani američki državljanin. DeLeon je Filipinac.

"Ovaj slučaj pokazuje potrebu za budnost i brzu akciju u suzbijanju nasilnoga ekstremizma", izjavio je američki odvjetnik Stephanie Yonekura. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene