Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radarske analize

NADOMAK POTVRDE?! Veliko otkriće o tajni podzemne prostorije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nove radarske analize u grobu faraona Tutankamona u Luxoru, na jugu Egipta, idu u prilog tezi o tajnoj prostoriji u kojoj je možda pokopana slavna kraljica Nefertiti, drži jedan britanski arheolog.

Do sada egiptolozi nisu pronašli mumiju te kraljice legendarne ljepote, koja je imala jaku političku i religioznu ulogu u 14. stoljeću prije Krista.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: AFP) Stotine kovanica Epohalno otkriće: Drevni novčići pronađeni u kazalištu mogli bi vrijediti milijune Tutankamon (Foto: Arhiva/AFP) Radari će riješiti misterij Posljednja Tutankamonova tajna: Počela potraga u grobnici

'90 posto je vjerojatnost da postoji druga prostorija, drugi grob iza Tutankamonove grobnice', rekao je u subotu egipatski ministar za starine Mamduh al-Damati na konferenciji za novinare u Luxoru, gradu blizu Doline kraljeva gdje se nalazi Tutankamonov grob, star 3.300 godina.

Ministar, koji je govorio nakon dva dana analiza, naglasio je da se radi o privremenim rezultatima, preciziravši da japanski stručnjak Hiroaki Watanavbe koji vodi istraživanja, treba mjeseca dana za potvrdu.

'Ispitivanja izvedena na sjevernom zidu Tutankamonove grobnice pokazuju da postoji jasna razlika između tvrde stijene i nečeg drugog, možda praznog prostora', rekao je britanski egiptolog Nicholas Reeves.

'Zaključujemo da postoji produžetak Tutankamonove grobnice iza sjevernog zida', rekao je arheolog koji smatra da se iza zida nalazi Nefertitina podzemna prostorija.

TUTANKAMONOVA GROBNICA Tajni prolaz otkriva najveći egipatski misterij

Pitanje zašto bi utjecajna kraljica bila pokopana u susjednoj prostorjii do Tutankamonova groba možda objašnjava neočekivana smrt kralja s 19 godina 1324. godine prije Krista nakon samo 9 godina vladavine, drži Reeves.

Pošto nisu imali pripremljen grob za Tutankamona, svećenici su odlučili otvoriti Nefertitin grob, samo 10 godina nakon njezine smrti i tamo pokopati faraona, drži taj egiptolog.

Reeves drži da murali Tutankamonove grobnice možda skrivaju dvoja vrata, od kojih jedna vode od Nefertitine grobnice, a druga do neistraženog skladišta iz doba Tutankamona. Damati se nada otkriću XXI. stoljeća. On je u subotu objasnio da im predstoji odluka o metodi dopiranja do onoga što se nalazi iza zidova, pošto se grobnica ne smije oštetiti kao ni njezini oslikani zidovi.

Za razliku od grobnica drugih faraona koji su gotovo svi opljačkani tijekom tisućljeća, u Tutankamonovoj grobnici, koju je u studenom 1922. otkrio britanski arheolog Howard Carter, bilo je više od 5.000 netaknutih predmeta starih 3.300 godina, većinom od čistog zlata. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene