Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sunitska gerila proglasila 'Iskamsku državu Irak'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina iračkih sunitskih gerilaca, koju štiti lokalni ogranak terorističke mreže al-Qa'ide, proglasila je osnivanje "Islamske države Irak", reagirajući na usvajanje zakona u iračkom parlamentu o ustroju federalne države, prema video snimci koju je u nedjelju objavila al-Jazira.


- Savez proglašava osnivanje Islamske države Irak i poziva iračke sunite da prisegnu lojalnost emiru vjernika, štovanom Abu Omaru Al-Bagdadadiju (ratno ime), poručuje pripadnik skupine na snimci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ujedinjuje li se ratom rastrgana zemlja? Irak u borbi protiv Islamske države briše etničke i sektaške podjele Slika nije dostupna Izvan kontrole Džihadisti objavili snimke samoubilačkih napada i masovnih pogubljenja Iračana

Šeik, do sada nepoznat, navodni je vođa nove države koja je, prema poruci, proglašena na području "Bagdada, Al-Anbara, Diyale, Kirkuka, Salahedina, Niniva i pokrajina Babilon i Waset".

Skupina objašnjava da je islamsku državu proglasila nakon što su se Kurdi udružili u državu na sjeveru a šijiti dobili federalizam za središte i jug zemlje.

Irački parlament u srijedu je usvojio zakon o ustroju Iraka kao
federalne države. Šijiti su ga odmah pozdravili, dok ga suniti
kritiziraju strahujući da bi mogli ostati izolirani jer su njihova
područja, smještena uglavnom na zapadu zemlje, pustinjska i za razliku od juga i sjevera zemlje nemaju naftu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene