Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ujedinjuje li se ratom rastrgana zemlja?

Irak u borbi protiv Islamske države briše etničke i sektaške podjele

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama i irački premijer Haider al-Abadi razgovarali su u ponedjeljak telefonom o američkom obećanju da će surađivati s novom vladom u Bagdadu i pomoći joj u borbi protiv militanata Islamske države, priopćila je Bijela kuća.

"Predsjednik i premijer složili su se kako je nužno da nova vlada brzo poduzme konkretne korake kako bi se ostvarile težnje iračkoga naroda i riješilo ono na što se s pravom žali", ističe se u priopćenju iz Bijele kuće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvan kontrole Džihadisti objavili snimke samoubilačkih napada i masovnih pogubljenja Iračana Slika nije dostupna Život u kalifatu Nema glazbe ni Svjetskog prvenstva. Kazne su - razapinjanje i smaknuće

"Premijer je obećao da će surađivati sa svim zajednicama u Iraku kao i s regionalnim i međunarodnim partnerima kako bi ojačao sposobnost te zemlje da se bori protiv zajedničkoga neprijatelja", dodaje se. Američki državni tajnik John Kerry ocijenio je da je stvaranje nove vlade u Bagdadu "velika prekretnica" za Irak.

Obama kreće u lov na džihadiste: 'Idemo u napad!'

"Nadvladavši zapreku etničkih i sektaških podjela, irački je parlament izglasao novu vladu koja ima potencijala ujediniti sve iračke zajednice kako bi stvorila snažan, ujedinjen Irak i dala tim zajednicama priliku da izgrade budućnost koju svi Iračani žele i zaslužuju", rekao je Kerry novinarima u State Departmentu.

Dodao je da će u utorak otputovati na Bliski istok kako bi "izgradio najširu moguću koaliciju partnera koji će se suprotstaviti ISIL-u, poniziti ga i na kraju poraziti".

Irački je parlament u ponedjeljak izglasao povjerenje novoj vladi pod Abadijevim vodstvom. Abadi, šijit, u svoju je vladu uključio pripadnike iračke šijitske većine te kurdske i sunitske manjine upustivši se tako u tešku zadaću ujedinjavanja zemlje nakon što su ovoga ljeta militanti Islamske države zauzeli teritorij na sjeveru Iraka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene