Izrael je u noći na nedjelju bombardirao dom čelnika Hamasa u Gazi, a ta skupina odgovorila je raketnim napadima na Tel Aviv.


Najmanje troje Palestinaca ubijeno je u izraelskim zračnim napadima na enklavu, objavili su tamošnji zdravstveni dužnosnici, a velik broj stanovnika je ozlijeđen. Tijekom noći Gazom odzvanja zvuk bombardiranja, prenosi agencija Reuters.

I dio Izraelaca u Tel Avivu i njegovom predgrađu noć je proveo u skloništima zbog raketnih napada iz Gaze. Oko 10 osoba ozlijeđeno je u bijegu u skloništa.

Otkad su sukobi eskalirali u ponedjeljak u Gazi je ubijeno najmanje 148 ljudi, uključujući 41 djece. Izrael je izvijestio o deset poginulih, od kojih je dvoje djece.

I Izrael i Hamas najavljuju da neće prestati s napadima na drugu stranu, dan nakon što je Izrael uništio 12 katova visoku zgradu koja je bila sjedište agencije Associated Press (AP) i medijske kuće Al Jazeera.

Izraelska vojska objavila je da je ta zgrada bila legitiman vojni cilj u kojoj su bili vojni uredi Hamasa, te da je uoči napada upozorio civile da izađu.

AP je osudio taj napad i pozvao Izrael da predoči dokaze.

„Nemamo saznanja da je Hamas bio aktivan u zgradi“, priopćila je ta agencija.

Hamas je u odgovoru na taj čin Izraela rano u nedjelju raketama napao Tel Aviv i južni Izrael.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je kasno u subotu poručio da izraelski vojni napadi „nisu gotovi i da će trajati koliko god budu potrebni“.

Izraelske snage u nedjelju su gađale dom Yehye Al-Sinwara koji od 2017. vodi politička i vojna krila Hamasa u Gazi, objavila je televizijska postaja te skupine.

U nedjelju će o eskalaciji sukoba između Izraela i Palestine raspravljati Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Američki predsjednik Joe Biden telefonski je razgovarao s izraelskim premijerom i palestinskim čelnikom Mahmudom Abbasom, a u Tel Aviv je stigao i američki predstavnik Hady Amr.

Guterres "zaprepašten" stradanjima civila u Gazi

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres „zaprepašten“ je stradanjima civila u Gazi, objavio je njegov glasnogovornik.

„Glavni tajnik je zaprepašten sve većim brojem stradalih civila, uključujući smrt deset članova iste obitelji, među njima i djece, u izraelskom zračnom napadu prošlu noć u kampu al-Šati u Gazi“, rekao je glasnogovornik Stephane Dujarric u subotu.

Otkad su sukobi eskalirali u ponedjeljak u Gazi je ubijeno najmanje 148 ljudi, uključujući 41 dijete, prenosi agencija Reuters.

„Glavni tajnik je i duboko uznemiren izraelskim zračnim napadom kojim je uništena visoka zgrada u Gazi koja je bila dom ureda nekoliko međunarodnih medijskih organizacija, kao i stambenih prostora“, dodao je, referirajući se na zgradu u kojoj su bili smješteni uredi agencije Associated Press (AP) i medijske kuće Al Jazeera.

AP je osudio taj napad i pozvao Izrael da predoči dokaze da je, kao što tvrdi, u zgradi bio smješten i Hamas.

„Glavni tajnik podsjeća sve strane da bilo kakvo neselektivno gađanje civilnih i medijskih struktura krši međunarodne zakone i mora pod svaku cijenu biti izbjegnuto“, zaključio je glasnogovornik Guterresa.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju