Dvanaesterokatnica u Gazi s uredima medijskih kuća, katarske televizije Al-Jazeere i novinskih agencija Associated Press te France Presse srušena je u subotu izraelskim projektilima, objavio je očevidac agencije Reuters. Egipat je u subotu otvorio kopnenu granicu s Gazom i poslao deset ambulantnih vozila u palestinsku enklavu radi evakucije ranjenih u palestinsko-izraelskom sukobu u kojem je ubijena još jedna izraelska žrtva, muškarac u Tel Avivu, prenose agencije.

Galerija


Vlasnik zgrade bio je unaprijed obaviješten da slijedi izraelski napad, rekao je izvjestitelj Reutersa i potvrdio da je zgrada bila evakuirana.

Izraelska vojska nije bila dostupna za komentar.

U zgradi su osim ureda medijskih kuća bili i brojni stanovi, dodaje Reuters.

Agencija France presse javlja da je televizija Al-Jazeera izravno prenijela slike razaranja tornja.

"Bombe su pale na naš ured. Trčali smo niz stube od 11. kata i promatramo zgradu izdaleka, moleći se da se vojska ipak povuče", napisao je naTwitteru prije samog raketiranja Fares Akram, dopisnik američke agencije AP- iz Gaze.

Nastavljaju se palestinsko-izraelski sukobi 01
Nastavljaju se palestinsko-izraelski sukobi 08 (Foto: Afp)

Islamistički pokret Hamas koji je na vlasi u pojasu Gaze i izraelska vojska od ponedjeljka razmjenjuju vatru iz te palestinske enklave na izraelski teritorij, odnosno na samu enklavu u kojoj živi oko dva milijuna stanovnika.

Prema zadnjim podacima na palestinskoj strani ubijeno je 139 osoba, od kojih 39 djece, a tisuću je ranjenih.

Na izraelsku stranu ispaljeno je više od 2300 palestinskih raketa od ponedjeljka i ubijeno je devet osoba, od kojih jedno dijete i jedan vojnik, a ranjeno je više od 560.

Izraelska vojska navodi da je proturaketni štit "željezna kupola" presreo gotovo polovicu tih ispaljenih raketa.

Izrael je započeo ofenzivu na Pojas Gaze nakon što je Hamas ispalio rakete na Jeruzalem i Tel Aviv u znak odmazde zbog sukoba izraelske policije s Palestincima u blizini džamije al-Aksa u istočnom Jeruzalemu tijekom Ramazana.

To je eskaliralo uoči sudskog ročišta, trenutno odgođenog, koje bi moglo dovesti do deložacije palestinskih obitelji iz domova u istočnom Jeruzalemu koje potražuju židovski doseljenici.

Nastavljaju se palestinsko-izraelski sukobi 01
Nastavljaju se palestinsko-izraelski sukobi 02 (Foto: Afp)

Virtualnu sjednicu o najnovijem palestinsko-izraelskom sukobu Vijeće sigurnosti UN-a treba održati u nedjelju.

Uoči sjednice UN-ova Vijeća sigurnosti koja će se održati u nedjelju, u regiju je doputovao izaslanik Bidenove administracije Hady Amr, zamjenik tajnika za izraelske i palestinske poslove kako bi, prema priopćenju američkoga veleposlanstva, "naglasio potrebu za postizanjem održivoga mira".

Egipat od petka u ponoć pritišće obje strane da prekinu vatru, rekla su dva izvora iz egipatskih sigurnosnih snaga, pri čemu Egipat pregovara s Hamasom, a ostali, uključujući i Sjedinjene Države, pokušavaju postići sporazum s Izraelom.

Egipat otvorio granicu

Službeni Kairo učinio je iznimku i "otvorio granicu Rafah za prolazak deset egipatskih vozila hitne pomoći kojima će se evakuirati ranjenici i prevesti na liječenje u Egipat", navodi izvor koji je želio ostati neimenovan.

Granični prijelaz Rafah jedini je izlaz iz Gaze koji nije pod nadzorom Izraela.

Gaza je pod blokadom hebrejske države od 1967. godine.

Egipatsko javno zdravstvo objavilo je već u petak da se tri bolnice pripremaju za "prijem" ranjenih iz Gaze.

Predstavnici vjerskih zajednica pozivaju na mir.

U Egiptu je predstavnik navjeće kršćanske vjerske zajednice na Bliskom istoku, Koptske pravoslavne crkve pozvao "sve strane" da "izbjegnu prolijevanje krvi".

U petak je Ahmed al-Tayeb, veliki imam Al Azhara, najvišeg autoriteta sunitskog islama, objavio kampanju potpore Palestincima.

"Pozivam narode svijeta i njihove vođe da podrže miran i ugnjetavan palestinski narod u njegovom legitimnom i pravičnom naporu da vrati svoja prava, svoju zemlju i svoja sveta mjesta", napisao je šeik na društvenim mrežama.

Nova izraelska žrtva

Pedesetgodišnji Izraelac ubijen je u subotu u podne na lokaciji Ramat Gan, u predgrađu Tel Aviva u raketiranju iz pojasa Gaze, objavili su izraelski sigurnosni izvori i policija.

"Nakon raketiranja Rama Gana: jedna žrtva", objavio je na Twitteru Micky Rosenfeld, glasnogovornik izraelske policije.

Smještena nekih 70 km sjeverno od Gaze, metropola Tel Aviv već je u četvrtak bila meta palestinskih raketa iz Gaze.

Hamas je objavio da je ispalio salve raketa u odgovoru na izraelski napad "na žene i djecu" u Gazi. Zatim su se oglasile sirene u Tel Avivu.

U subotu ujutro deset članova iste palestinske obitelji, među kojima osmero djece i dvije žene ubijeno je u izraelskom napadu, objavili su palestinski izvori.