Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pozivi na smirivanje situacije

Sukob Armenije i Azerbajdžana se nastavlja: Rasporedili teška topništva s obje strane

Sukobi između dviju bivših sovjetskih republika, koje su ratovale devedesetih godina prošlog stoljeća, počeli su u nedjelju ujutro, a nastavili su se i u ponedjeljak raspoređivanjem teškog topništva na obje strane.

Radi se o najnovijem odmjeravanju snaga u dugogodišnjem sukobu oko Nagorno-Karabaha, odmetnute regije unutar Azerbajdžana naseljene uglavnom Armencima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sporazum o prekidu vatre Azerbajdžan i armenski separatisti bez dogovora o miru: "Svakog trenutka oni nas mogu uništiti, počiniti genocid nad nama" Gorski Karabah Nakon 24 sata Kraj sukoba? Armenci se predali, polažu oružje

Nagorno-Karabah objavio je da je 16 njegovih vojnika ubijeno, a više od 100 ih je ranjeno nakon što je Azerbajdžan pokrenuo zračni i topnički napad rano u nedjelju. Armenija i Nagorno Karabah proglasili su ratno stanje i opću mobilizaciju muškog stanovništva.

Azerbajdžan, koji je također proglasio ratno stanje, rekao je da su njegove snage odgovorile na armenski napad u kojem je ubijeno pet članova jedne obitelji.

Također je kazao da je Baku preuzeo kontrolu nad sedam sela. Nagorno-Karabah najprije je zanijekao takva izvješća, ali je kasnije priznao da je izgubio "neke položaje" i da je imao civilnih gubitaka, ali nije precizirao brojke.

Sukobi su izazvali živu diplomatsku aktivnost kojom se žele smanjiti nove tenzije u više desetljeća dugom sukobu većinski kršćanske Armenije i muslimanskog Azerbajdžana.

Nagorno-Karabah odcijepio se od Azerbajdžana u sukobu koji je buknuo nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991.

Iako je prekid vatre dogovoren 1994., nakon što su tisuće ljudi poginule, a puno više ih je raseljeno, Azerbajdžan i Armenija često se optužuju za napade oko Nagorno-Karabaha i duž linije razdvajanja na granici.

Armenija je rekla da su snage iz Azerbajdžana napade civilne mete, uključivo i one u glavnom gradu Nagorno-Karabaha Stepanakertu i obećao je "razmjeran odgovor".

Baku je zanijekao izjave iz Erevana da su njegovi helikopteri i tenkovi uništeni te je optužio armenske snage da su pokrenule "osmišljene i ciljane" napade uz granicu.

"Branimo svoj teritorij, radimo što je ispravno", rekao je u obraćanju naciji azerbajdžanski predsjednik Alijev.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene