Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Što zapravo oni rade?

Važnost Europskog parlamenta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za točno 87 dana hrvatski će građani na izbore. Birat će se zastupnici koji će idućih pet godina hrvatsku predstavljati u europskom parlamentu. Ovi će izbori biti velik test za vladajuću koaliciju, ali i za oporbu.

U lipnju građani biraju nove europske zastupnike. Birat će ih građani zemalja članica na 5 godina. Upravo će ti izbori biti velik test za vladajuću koaliciju, ali i za oporbu. Doznali smo što zapravo predstavnici u Europskom parlamentu rade. 'Mi u Europskom parlamentu odlučujemo o zakonima, zakonima koji utječu na sve zemlje članice', rekao je Hanes Swoboda, austrijski zastupnik u Europskom parlamentu.

Pročitajte i ovo Europski parlament Izbori za EP Još nema nijedne kandidacijske liste, podnose se do utorka u ponoć Zoran Milanović i Andrej Plenković REZULTATI ANKETE Tko će sastaviti Vladu? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Dok je njemačka političarka Doris Pack izjavila kako se nada da će ljudi shvatiti i kada se okrenu oko sebe i vide što žele za svoju djecu i unuke. 'Naša je obveza izaći na izbore i glasovati', dodala je Pack.

Ruža Tomašić 'opalila' po Europskom parlamentu: 'Godina dana je bila sasvim dovoljna!'

Jedaka pravila za sve zemlje cilj je svih zakona koji se donose u Strasbourgu, proizvodi moraju imati istu kvalitetu, određuju se trošarine i daju smjernice za proračune zemljama članicama. 'Europski parlament ima veće ovlasti i može konkretnije mijenjati život građana', rekla je hrvatska predstvnica u Strasbourgu, Biljana Borzan (SDP).

HDZ-ov europarlamentarac Andrej Plenković rekao je kako je Europski parlament kao i Hrvatski parlament. 'On donosi zakone koje Hrvatski sabor implementira u Hrvatskoj', dodao je.

Tomašić unosi pomutnju među europske pučane: Jesu li upozorenja ozbiljna?

Europske zakone Hrvatska je vlada obavezna prilagoditi i dati ih Saboru, a hrvatski ih zastupnici moraju izglasati. No ne određuju se svi hrvatski zakoni u Europi. Zemlje članice samostalno određuju kako će im se liječiti građani, školovati djeca i ostvarivati mirovinska prava.

Novi izbor zastupnika za Europski parlament svakako će biti veliki test i aktualnoj vladi. 'Vjerujem da će građani izaći na ove izbore jer će htjeti pokazati što misle o milanovicevoj vladi', rekla je europarlamentarka Dubravka Šuica (HDZ).

Odabirom zastupnika za Europski parlament ovog će se puta znati i tko je kandidat za budućeg šefa Europske komisije svojevrsnog europskog premijera, koji je zajedno s povjerenicima upravo taj koji kreira zakone koji dolaze na ocjenu u Europski parlament.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene