Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za točno 87 dana hrvatski će građani na izbore. Birat će se zastupnici koji će idućih pet godina hrvatsku predstavljati u europskom parlamentu. Ovi će izbori biti velik test za vladajuću koaliciju, ali i za oporbu.


U lipnju građani biraju nove europske zastupnike. Birat će ih građani zemalja članica na 5 godina. Upravo će ti izbori biti velik test za vladajuću koaliciju, ali i za oporbu. Doznali smo što zapravo predstavnici u Europskom parlamentu rade. 'Mi u Europskom parlamentu odlučujemo o zakonima, zakonima koji utječu na sve zemlje članice', rekao je Hanes Swoboda, austrijski zastupnik u Europskom parlamentu.

Vezani članci Slika nije dostupna Naši parlamentarci stigli u Bruxelles, Jakovčić najsretniji: To je to, to sam htio cijeli život i evo me! Slika nije dostupna PUŠAČI, POZOR! Je li to parfem ili su to cigarete?

Dok je njemačka političarka Doris Pack izjavila kako se nada da će ljudi shvatiti i kada se okrenu oko sebe i vide što žele za svoju djecu i unuke. 'Naša je obveza izaći na izbore i glasovati', dodala je Pack.

Ruža Tomašić 'opalila' po Europskom parlamentu: 'Godina dana je bila sasvim dovoljna!'

Jedaka pravila za sve zemlje cilj je svih zakona koji se donose u Strasbourgu, proizvodi moraju imati istu kvalitetu, određuju se trošarine i daju smjernice za proračune zemljama članicama. 'Europski parlament ima veće ovlasti i može konkretnije mijenjati život građana', rekla je hrvatska predstvnica u Strasbourgu, Biljana Borzan (SDP).

HDZ-ov europarlamentarac Andrej Plenković rekao je kako je Europski parlament kao i Hrvatski parlament. 'On donosi zakone koje Hrvatski sabor implementira u Hrvatskoj', dodao je.

Tomašić unosi pomutnju među europske pučane: Jesu li upozorenja ozbiljna?

Europske zakone Hrvatska je vlada obavezna prilagoditi i dati ih Saboru, a hrvatski ih zastupnici moraju izglasati. No ne određuju se svi hrvatski zakoni u Europi. Zemlje članice samostalno određuju kako će im se liječiti građani, školovati djeca i ostvarivati mirovinska prava.

Novi izbor zastupnika za Europski parlament svakako će biti veliki test i aktualnoj vladi. 'Vjerujem da će građani izaći na ove izbore jer će htjeti pokazati što misle o milanovicevoj vladi', rekla je europarlamentarka Dubravka Šuica (HDZ).

Odabirom zastupnika za Europski parlament ovog će se puta znati i tko je kandidat za budućeg šefa Europske komisije svojevrsnog europskog premijera, koji je zajedno s povjerenicima upravo taj koji kreira zakone koji dolaze na ocjenu u Europski parlament.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook