Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nevjerojatno je koliko se dobro osjećam i zauvijek ću biti zahvalan što sam dobio drugu priliku, rekao je nakon operacije James Boysen.


Liječnici u Houstonu izveli su prvu transplantaciju lubanje i vlasišta na 55-godišnjem pacijentu čiji je vrh lubanje bio teško oštećen agresivnom terapijom protiv rijetke vrste raka, objavljeno je u četvrtak iz Andersonova centra za rak u Houstonu.

Vezani članci Slika nije dostupna Operirani Klasnić se dobro osjeća Slika nije dostupna Klasnić mora na transplantaciju bubrega!

James Boysen, 55-godišnjak iz Austina, nakon operacije osjeća se odlično. Zajedno s kraniofacijalnim tkivom presađeni su mu bubreg i gušterača koji su mu počeli otkazivati. Operacija je izvršena 22. svibnja i trajala je cijeli dan. Svi organi uzeti su od jednog donora.

'Za ovog pacijenta, ovo je novi život', rekao je Jesse Selber, voditelj plastične rekonstruktivne kirurgije u Houstonu. 'Imao je niz tumora na vlasištu i lubanji koji su liječeni raznim operacijama i zračenjem što je rezultiralo velikom otvorenom ranom sve do mozga', dodao je.

'Najčešće se radi ili noću ili vikendom ili praznikom'

Na fotografiji objavljenoj nakon operacije vidljivo je da Boysen ima šavove oko vrha glave, otprilike 2,5 centimetra iznad uha. Rez oko glave ukupno je dug 25 centimetara.

'Nevjerojatno je koliko se dobro osjećam i zauvijek ću biti zahvalan što sam dobio drugu priliku', rekao je pacijent.

Koordinacija i planiranje zahvata trajalo je dvije godine. Više od 50 zdravstvenih djelatnika sudjelovalo je na operacijama, uključujući mikrokirurge, neurokirurge i rekonstruktivne kirurge. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook