Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ako je nužno

Sud Europske unije: Zabraniti darivanje krvi homoseksualcima može biti opravdano

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodeći europski sud u srijedu je ocijenio da zabraniti homoseksualcima davanje krvi može biti opravdano ako je to doista nužno i ako nema alternative za sprječavanje prijenosa teških zaraznih bolesti.

Jedan liječnik u Francuskoj odbio je 2009. darovanu krv Geoffreya Legera jer je on imao spolni odnos s muškarcem. Francuski zakon, kao i hrvatski, isključuje iz mogućih davatelja krvi među ostalima i muškarce koji su imali spolni odnos s muškarcem, zbog sprečavanja širenja virusa HIV-a.

Pročitajte i ovo Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..." Avioni F-35 Tužba protiv Vlade Nizozemski sud zabranio prodaju Izraelu dijelova za jedan od najnaprednijih borbenih aviona

Leger je osporio tu liječnikovu odluku i luksemburški Sud pravde Europske unije morao je odlučiti je li trajna zabrana ljudima s homoseksualnim odnosima protivna EU-ovu zakonodavstvu.

"Iako trajna zabrana iz francuskoga zakona možda pomaže u smanjivanju opasnosti od prenošenja zarazne bolesti na primatelja... načelo proporcionalnosti možda nije poštovano", kaže se u priopćenju ICJ-a.

U ovom zatvoru mnogi tvrde da su gay iako nisu: Evo zašto

Po EU-ovim zakonima, ljudima s velikim rizikom za dobivanje teških zaraznih bolesti zbog svoga seksualnog ponašanja, može trajno biti zabranjeno davanje krvi.

Sugestijom probira kao moguće alternative zabrani, ECJ kaže: "Moguće je HIV detektirati i djelotvornim tehnikama koje mogu osigurati visoku razinu zdravstvene zaštite primatelja". U slučaju izostanka takve tehnike, sud bi morao "provjeriti ima li i drugih metoda osiguranja visoke razine zdravstvene zaštite primatelja, osim trajne zabrane".

Francuska ministrica socijalnih pitanja, zdravstva i ženskih prava Marisol Touraine, rekla je da je diskriminacija potencijalnih davatelja krvi na temelju seksualne orijentacije neprihvatljiva.

Ona podupire uklanjanje spominjanje seksualne orijentacije iz upitnika za davatelje krvi.

Francuska ima u Europi najvišu stopu HIV-a među homoseksualnim muškarcima, a prema podacima ECJ-a, od novozaraženih u razdoblju od 2003. do 2008. polovina su muškarci koji su imali spolni odnos s drugim muškarcima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene