Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NY: Stotine oboljelih učenika

Gripa hara New Yorkom, tri slučaja u Njemačkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanje sa svinjskom gripom u SAD-u u utorak se pogoršalo, nakon što su vlasti objavile da su se razbolile stotine učenika u školi u New Yorku, a savezna epidemiološka služba je upozorila da očekuje širenje bolesti, uključujući i smrtne slučajeve.

Kuba je u utorak obustavila letove za Meksiko, kao prva zemlja koja je zabranila putovanja u epicentar epidemije, javljaju američke TV postaje. Gradonačelnik Mexico Citya u utorak je proširio zabranu javnih okupljanja, zatvarajući teretane i bazene, te naloživši restoranima da se ograniče samo na 'take out' uslugu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže pravednu presudu New York: Prosvjed stotina Hrvata pred UN-om zbog presude Slika nije dostupna Unatoč otporima Odobrena gradnja džamije blizu Ground Zeroa

>> Sumnja na svinjsku gripu pojavit će se i kod nas

>> Sumnja na svinjsku gripu pojavit će se i kod nas

>>Diljem svijeta 79 potvrđenih slučajeva svinjske gripe

Potvrđeni slučajevi gripe izviješteni su prvi puta iz Novog Zelanda i Izraela, nakon SAD-a, Kanade, Velike Britanije i Španjolske. Meksičke vlasti izvijestile su da je svinjska gripa do sada ubila više od 150 ljudi, točnije 159, a američki Centar za nadzor i prevenciju bolesti (CDC), potvrdio je 64 slučaja u pet saveznih država, najviše, 45, u New Yorku.

'Očekujem da ćemo vidjeti smrtne slučajeve od ove zaraze', rekao je Richard Besser, direktor CDC-a na brifingu za novinare. Američki predsjednik Barack Obama zatražio je od Kongresa 1.5 milijardi dolara, za hitno finaciranje nacionalne borbe s epidemijom. U New Yorku postoje znakovi da se virus proširio dalje od srednje škole St. Francis Preparatory, gdje je zabilježeno 45 oboljelih. Zaraza je izbila prošloga tjedna nakon povratka skupine učenika s proljetnog odmora u meksičkom Cancunu. U školi, koja je s 2.700 učenika najveća Rimokatolička škola u SAD-u, 'više stotina učenika se razboljelo sa simptomima koji su najvjerojatnije svinjska gripa', rekao je newyorški povjerenik za zdravstvo Thomas Frieden. Ti novi slučajevi još nisu potvrđeni.

>> Svinjska gripa: SAD pokreće uzbunu pete razine

Dvanaest profesora iz iste škole, također je javilo da ima iste simptome, rekao je direktor fra. Leonard Conway. Obližnja javna škola za djecu s posebnim potrebama u utorak je također zatvorena, nakon što je više od 80 učenika javilo da je bolesno.

Tri slučaja svinjske gripe u Njemačkoj

Njemačku je pogodila svinjska gripa s potvrđenim slučajem pacijentice s boravištem blizu Regensburga u Bavarskoj te još dvije osobe, objavilo je u srijedu ujutro ministarstvo zdravstva Bavarske. Institut Robert-Koch, savezni epidemiološki centar, 'potvrdio je svinjsku gripu kod jednog od sumnjivih slučajeva gripe u Bavarskoj', objavilo je u kratkom priopćenju regionalno ministarstvo u Muenchenu.

Meksiko paraliziran

Gradska uprava Mexico Cityja naredila je u utorak zatvaranje za javnost svih restorana, kafića, barova, diskoteka i plesnih klubova u gradu kako bi se ograničila svinjska gripa, koja je prema podacima ministarstva zdravstva vjerojatno uzrokovala smrt 159 osoba u zemlji. Ministar zdravstva Jose Angel Cordova rekao je da se vjeruje kako je od gripe u Meksiku umrlo 159 osoba, premda se svi ti slučajevi ne mogu sa sigurnošću pripisati novome soju svinjske gripe. Cordova je na konferenciji za tisak kazao da se više od 1300 osoba nalazi u bolnicama sa simptomima gripe, od kojih su neki u teškom stanju, te da ukupno ima oko 2500 sumnjivih slučajeva te bolesti.

Zatvaraju se arheološka nalazišta

Vlada je najavila i zatvaranje 'svih arheoloških nalazišta' u zemlji do 'nove naredbe'. Pretkolumbovske znamenitosti u Meksiku spadaju u međunarodnu kulturnu i turističku baštinu, počevši od piramida Teotihuacana, blizu glavnog rada, do Chichen Itze, nekadašnjeg grada Maya na poluotoku Yucatanu. Kafići i restorani u glavnom gradu moraju biti zatvoreni za javnost i smiju prodavati samo hranu i pića za dostavu. Ta je mjera na snazi do 5. svibnja a zamišljena je kako bi se izbjegla okupljanja pogodna za širenje virusa, ističe se u lokalnim medijima.

Mexico City na udaru

Svaki dan zatvaranja stoji ugostiteljski sektor približno 30 milijuna dolara, a ukupne štete za gospodarstvo glavnoga grada procjenjuju se na 108 milijuna dolara, kazao je predsjednik ogranka udruge poduzetnika Mexico Cityja Juan de Dios Barba. Najveći broj smrtnih slučajeva od gripe zabilježen je u glavnom gradu i okolici, te u obližnjoj saveznoj državi San Luis Potosi. U ostalim pogođeni regijama, poput Veracruza i Aguascalientesa, umrlo je samo nekoliko osoba.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene