Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povjerenstvo grada New Yorka zaduženo za očuvanje spomeničke baštine otklonilo je u utorak veliku zapreku za gradnju sporne džamije nedaleko od mjesta gdje su se nalazili neboderi blizanci uništeni u napadima 11. rujna 2001.


Povjerenstvo je jednoglasno odlučilo povući s popisa povijesnih spomenika zgradu 45-47 Park Place blizu Ground Zeroa gdje bi se trebala graditi džamija. U zgradi iz 1850. godine nalazi se još samo jedna trgovina odjećom. Povjerenstvo je s devet glasova izglasalo brisanje te zgrade s popisa zaštićenih kulturnih spomenika, rekao je predsjednik Robert Tierney.

Građevinsko povjerenstvo odobrilo je gradnju kompleksa u kojem će se smjestiti islamski kulturni centar i džamija. Tu su odluku s negodovanjem dočekali prosvjednici od kojih su neki nosili transparente s upozorenjima 'Ne veličajte ubojstva 3.000 ljudi', 'NE džamiji' ili 'Islam gradi džamije na mjestima koja je osvojio'.

Vezani članci Slika nije dostupna Uoči obljetnice 9/11: Obama 'izbjegao' NY, Amerikanci ne vjeruju da su sigurni Slika nije dostupna Obama za gradnju džamije u blizini srušenog WTC-a

Protivnici gradnje islamskog centra smatraju da bi gradnja džamije tako blizu mjesta teroističkih napada vrijeđalo spomen na žrtve 11. rujna. (Hina)