Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pandemija neizbježna

Svinjska gripa: SAD pokreće uzbunu pete razine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Konačna potvrda' slučajeva svinjske gripe u SAD-u značila bi da se novo žarište bolesti razvilo izvan Meksika, što opravdava prijelaz na petu razinu pandemijske uzbune, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

'Ako se potvrde lokalni slučajevi u SAD-u, moći ćemo načelno prijeći na petu razinu', objasnio je novinarima glasnogovornik WHO-a Gregory Hartl, misleći na prijavljene bolesnike u New Yorku. Američke vlasti, koje su nabrojile više od 44 slučajeva svinjske gripe na svojem teritoriju, jučer su utvrdile 28 bolesnika s lakšim simptomima potvrđenima u školi na istoku New Yorka, te 17 'vjerojatno' zaraženih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prepucavanja o svinjskoj gripi H1N1: Britanci kažu da pandemije nema, SAD se ne slažu Slika nije dostupna Bolest u Europi Pandemija svinjske gripe najteže pogodila djecu

Po riječima glasnogovornika WHO-a, 'mogao bi biti još jedan slučaj' u SAD-u. 'Još čekamo konačnu potvrdu američkih vlasti', ali ako se to utvrdi, 'Hitan odbor WHO-a moći će ponovno podignuti razinu pandemijske uzbune', kazao je Hartl. Prijelaz na peti stupanj znači da pandemija nije samo izravna, već neizbježna.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene