Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Epidemiolozi HZJZ-a

Sumnja na svinjsku gripu pojavit će se i kod nas

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj u ovom trenutku nema nikakvih novosti o svinjskoj gripi, no epidemiolozi očekuju da će se sumnja na tu bolest pojaviti i u nas, doznaje se jutros od voditeljice Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prof. Ire Gjenero Margan.

Ističe pritom kako je zdravstvena služba poduzele sve da bi je dočekala spremna. HZJZ je na svojim internet stranicama (www.hzjz.hr) objavio sve relevantne informacije o svinjskoj gripi, pregled stanja u svijetu te preporuke za putnike i povratnike iz krajeva zahvaćenih epidemijom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podaci HZJZ-a Od gripe umrlo šestero ljudi: Dvije županije prednjače po broju oboljelih Pune ambulante - 1 Pozivaju na cjepljenje Zdravstveni sustav pod opterećenjem: Ambulante pune pacijenata oboljelih od korone, gripe i hripavca

>> Zašto se samo u Meksiku javljaju smrtni slučajevi?

>> Svinjska gripa hara New Yorkom, oboljele stotine učenika

Navodi se kako u ovom trenutku nema temelja za ograničavanje prometa robe i putnika u zemlje i iz zemalja koje su zahvaćene epidemijom svinjske gripe. 'S obzirom da u Meksiku i SAD još uvijek traje uobičajena sezonska gripa, koja je po svemu sudeći upravo završila u Hrvatskoj, preporučuje se sve putnike u te zemlje a koji se ove sezone nisu cijepili protiv gripe, cijepiti protiv gripe uobičajenim sezonskim cjepivom', poručuju iz epidemiološke službe HZJZ-.

Preporučuje se pridržavanje mjera za sprječavanje kapljičnih infekcija

Kako se svinjska gripa i upala pluća najvjerojatnije prenose kapljičnim putem bliskim kontaktom preporučuje se pridržavanje općih higijenskih mjera za sprečavanje kapljičnih infekcija. To su često pranje ruku sapunom i tekućom vodom i izbjegavanje skupova u zatvorenom prostoru s velikim brojem ljudi te redovito čišćenje i pranje površina.

Povratnici iz zemalja u kojima je dokazan prijenos uzročnika svinjske gripe s čovjeka na čovjeka (Meksiko i SAD) ne moraju se u ovom trenutku, ako nemaju znakova respiratorne bolesti praćene povišenom tjelesnom temperaturom, podvrgavati preventivnom zdravstvenom pregledu niti stavljati pod zdravstveni nadzor. Ako pak u roku od sedam dana netko od putnika razvije simptome respiratorne bolesti slične gripi, poput povišene temperature, kašlja, curenja iz nosa, grlobolje, bolova u mišićima, treba ga pregledati infektolog, preporučuju iz HZJZ-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene