Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaraza se širi

Diljem svijeta 79 potvrđenih slučajeva svinjske gripe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije potvrđeno je ukupno 79 slučajeva svinjske gripe u svijetu, među kojima oko 40 u SAD-u i 26 u Meksiku, izjavio je u utorak drugi čovjek WHO-a Keiji Fukuda, ne iznoseći broj smrtnih slučajeva u Meksiku.

Svjetska zdravstvena organizacija 'ostaje na četvrtoj razini uzbune' na ljestvici od šest za svinjsku gripu, dodao je Fukuda, istaknuvši da se 'epidemija širi'. U ovom trenutku 'stanje je vrlo ozbiljno. Pandemija nije neizbježiva, ali je mogućnost uzeta ozbiljno u obzir', istaknuo je pomoćnik glavnog direktora WHO-a. 'Ključno je otkriti putnike zaražene svinjskom gripom jer nam to pomaže da pratimo virus u svijetu kao i način na koji se širi', dodao je Fukuda.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podaci HZJZ-a Od gripe umrlo šestero ljudi: Dvije županije prednjače po broju oboljelih KBC Rijeka Za Dnevnik Nove TV Povećan broj intervencija hitne: Liječnik otkriva što činiti ako ste bolesni i kada im se javiti

>> Svinjska gripa: SAD pokreće uzbunu pete razine
 

>> Austrija: Prvi slučaj svinjske gripe?

U Kanadi je potvrđeno šest slučajeva, tri na Novom Zelandu te po dva u V. Britaniji i Španjolskoj, naglasio je Fukuda. 'Nedavno potvrđeni slučajevi zaraze u V. Britaniji i na Novom Zelandu odnose se na putnike koji su došli iz inozemstva', naglasio je Fukuda. Otkrivanje zaraženih putnika bitno je da bi se odredilo je li virus povezan s nekom populacijom ili zemljom. Tada bi WHO opravdano proglasio pandemiju neizbježivom i podigao razinu uzbune.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene