Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Stotine djece zlostavljano po zatvorima u Kambodži

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotine kambodžanske djece završava u zatvorima u Kambodži zbog počinjenih prijestupa, a njih 40 posto nikada ne izlazi pred sud već su u kaznionicama zlostavljana, objavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare u Phnom Penhu.

Udruge za zaštitu dječjih prava, kakva je UN-ova zaklada za djecu (UNICEF), te druge organizacije, dokumentirale su 497 slučajeva djece mlađe od 18 godine koja su završila u kambodžanskim zatvorima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna sve više umrlih Koronavirus hara američkim zatvorima, u nekima zaraženi gotovo svi zatvorenici Kako se glasalo po zatvorima Zanimljivi podaci Kako se glasalo u zatvorima? Evo tko je odnio pobjedu među hrvatskim robijašima

"Nisu dopustili mojoj majci da me posjeti. ... Nisam imao ni
pokrivača ni jastuka niti dovoljno hrane. Svakog jutra tjerali su me da nosim vodu", svjedočio je na konferenciji za novinare 11-godišnji Sothon koji je mjesec dana proveo u zatvoru.

Mnoga su djeca u zatvoru zlostavljana, a njih 40 posto nije nikada bilo suđeno za navodno počinjene zločine.

Ona djeca koja ipak budu izvedena pred sud, prisiljena su dati lažan iskaz i nemaju pravedno suđenje u jako korumpiranom i ozloglašenom pravosudnom sustavu.

Na konferenciji je Sothon, koji je svjedočio uz iskrivljeni glas i
sliku, kazao da mu je zatvorska kazna dosuđena jer je ukrao kolut električne žice u turističkom gradu Siem Reapu, kaneći ga prodati kako bi si priuštio zdjelicu riže.

"Djeca ne bi smjela biti u zatvoru", kazao je pravni stručnjak iz
UNICEF-a.

U 13-milijunskoj Kambodži, jednoj od najsiromašnijih azijskih zemalja, zatvori su pretrpani, a prijeti pogoršanjem zbog velikog siromaštva i visoke nezaposlenosti u državi gdje je pola stanovništva mlađe od 18 godina.

Zemlje donatori koje godišnje pomažu Kambodžu svotom od 600 milijuna dolara, trebale bi u zamjenu tražiti dokaze o boljoj skrbi za djecu i maloljetne kojima treba osigurati dovoljno hrane i medicinska pomoć, ocijenili su predstavnici udruga za zaštitu djece. 

Vladin glasnogovornik Khieu Sopheak odbacio je optužbe.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene