Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvjeti za mirovne pregovore

Glavni tajnik NATO-a poslao jasnu poruku: "Ukrajinci su ti koji za pregovaračkim stolom mogu donijeti odluku što je prihvatljivo rješenje"

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg Foto: Afp
Na Ukrajini je da odluči kada će postojati uvjeti za pregovore o okončanju rata s Rusijom, rekao je u četvrtak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i naglasio da Savez nije promijenio svoje stajalište.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je na Ukrajini da odluči kada će postojati pregovori o okončanju rata s Rusijom. 

"Ukrajinci i samo Ukrajinci su ti koji mogu donijeti odluku o tome kada će postojati uvjeti za pregovore. Oni su ti koji za pregovaračkim stolom mogu donijeti odluku što je prihvatljivo rješenje", rekao je Stoltenberg.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ne žele ih! Objavili rat turistima i na plaže postavili lažna upozorenja

Govoreći na konferenciji u norveškom gradu Arendalu, dodao je da je uloga NATO-a da podržava Ukrajinu.

Stoltenberg je to izjavio nakon što je predstojnik njegova ureda Stian Jenssen u utorak rekao da će se Ukrajina naposljetku možda morati odreći teritorija u korist Rusije u sklopu dogovora o okončanju rata. Jenssen je kasnije rekao da mu je žao zbog te izjave.

"Njegova (Jenssenova) poruka je ista kao moja poruka, koja je i glavna poruka NATO-a, a to je da se politika NATO-a nije promijenila - mi podržavamo Ukrajinu", rekao je Stoltenberg.

NATO je na samitu prošli mjesec poručio da će Ukrajina biti pozvana u članstvo kada se "članice dogovore i ispune uvjeti" te da zemlja ima pravo sama izabrati svoj put neovisno o Rusiji.

Pročitajte i ovo Ubijena beba Teško ubojstvo 20-godišnjakinja priznala ubojstvo bebe, majka je još dvoje jako male djece: "Treba ispitati supruga"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da bi, premda je ishod samita dobar, bilo idealno da je Kijev odmah dobio poziv.

Zapadni saveznici Kijeva uvježbavaju na tisuće ukrajinskih vojnika i Ukrajina jako ovisi o njihovu oružju u borbi protiv ruskih snaga koje su pokrenule invaziju u veljači 2022. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene