Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Naturalizirani sedamnaestogodišnji Amerikanac u četvrtak je proglašen krivim jer je pružao potporu terorističkoj organizaciji, odnosno poslao više od 7.000 tweetova u svojoj promidžbenoj kampanji za Islamsku državu te zato jer je pomogao jednom osamnaestogodišnjem prijatelju da otputuje u Siriju.


Sud u gradu Alexandriji u državi Virginiji proglasio je krivim Ali Šukrija Amina "zbog plodonosnog pružanja potpore džihadističkoj organizaciji", izvijestio je američki FBI.

Vezani članci Slika nije dostupna Bivši borac ISIS-a: 'Zatvor u Njemačkoj bolji je od slobode u Siriji' Slika nije dostupna Hrvatska policija upozorava roditelje tinejdžera

Taj je inteligentni i rječiti srednjoškolac od lipnja 2014. do veljače 2015. prikupio više od 4.000 sljedbenika na svom Twitter računu koji je zamislio kao "platformu za IS". U tom je razdoblju emitirao više od 7.000 promidžbenih tweetova, poziva ili savjeta onima koji se žele angažirati na strani IS-a, rekao je novinarima zamjenik washingtonskog ureda FBI-ja, Andrew McCabe.

Studija: Državljani BiH u IS-u ostvaruju vjerske naloge, vraćaju se kao uzori

"Ali je izrazio žaljenje, priznao krivnju i iskreno žali zbog učinjenog. Surađivao je s policijom dugo prije uhićenja", rekao je novinarima njegov odvjetnik Joseph Flood. "Bio je dobar učenik, iz dobre obitelji s briljantnom budućnošću pred sobom, no donio je neke pogrešne odluke za koje je preuzeo odgovornost poput odrasle osobe".

Flood je slučaj nazvao "slučajem bez presedana, s obzirom na to da je riječ o maloljetniku". "Ali je u grupi onih mladih ljudi koji su frustrirani jer ne uspijevaju izmijeniti neke stvari i bio je šokiran zločinačkim djelima" režima Bašara al Asada u Siriji, objasnio je njegov odvjetnik.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook