Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Naturalizirani sedamnaestogodišnji Amerikanac u četvrtak je proglašen krivim jer je pružao potporu terorističkoj organizaciji, odnosno poslao više od 7.000 tweetova u svojoj promidžbenoj kampanji za Islamsku državu te zato jer je pomogao jednom osamnaestogodišnjem prijatelju da otputuje u Siriju.


Sud u gradu Alexandriji u državi Virginiji proglasio je krivim Ali Šukrija Amina "zbog plodonosnog pružanja potpore džihadističkoj organizaciji", izvijestio je američki FBI.

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvatska policija upozorava roditelje tinejdžera Slika nije dostupna Ima 13 godina, a već se voli pohvaliti oružjem i pušenjem marihuane

Taj je inteligentni i rječiti srednjoškolac od lipnja 2014. do veljače 2015. prikupio više od 4.000 sljedbenika na svom Twitter računu koji je zamislio kao "platformu za IS". U tom je razdoblju emitirao više od 7.000 promidžbenih tweetova, poziva ili savjeta onima koji se žele angažirati na strani IS-a, rekao je novinarima zamjenik washingtonskog ureda FBI-ja, Andrew McCabe.

Studija: Državljani BiH u IS-u ostvaruju vjerske naloge, vraćaju se kao uzori

"Ali je izrazio žaljenje, priznao krivnju i iskreno žali zbog učinjenog. Surađivao je s policijom dugo prije uhićenja", rekao je novinarima njegov odvjetnik Joseph Flood. "Bio je dobar učenik, iz dobre obitelji s briljantnom budućnošću pred sobom, no donio je neke pogrešne odluke za koje je preuzeo odgovornost poput odrasle osobe".

Flood je slučaj nazvao "slučajem bez presedana, s obzirom na to da je riječ o maloljetniku". "Ali je u grupi onih mladih ljudi koji su frustrirani jer ne uspijevaju izmijeniti neke stvari i bio je šokiran zločinačkim djelima" režima Bašara al Asada u Siriji, objasnio je njegov odvjetnik.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook