Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bespovratna sredstva

Ana Brnabić potpisala: Srbiji 36 milijuna od Europske unije za kontrolu migranata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija će od Europske unije dobiti bespovratnih 36 milijuna eura namijenjenih Povjerenstvu za izbjeglice i migrante kako bi nastavila usklađivati svoju viznu politiku s europskom, prema ugovoru potpisanom u petak u Beogradu.

Ugovor je potpisan u nazočnosti potpredsjednika Europske komisije Margaritisa Shinasa i srbijanske premijerke Ane Brnabić, koja je potvrdila da će Beograd do kraja godine u velikoj mjeri uskladiti svoju viznu politiku s Bruxellesom.

To je ranije u razgovoru s Shinasom potvrdio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, rekavši kako je cilj onemogućiti da se teritorij Srbije koristi za ilegalne migracije ka zapadu.

Vučić i Shinas razgovarali su o migracijama i migracijskoj politici u regiji i načinima jačanja suradnje i podrške EU-a u pogledu integriranog upravljanja granicama, zaustavljanja nelegalnih prelazaka i pomoći izbjeglima koji se nalaze ili prolaze preko teritorija Srbije, priopćeno je iz Vučićeva ureda.

Brnabić je poslije potpisivanja ugovora rekla da migranti u Srbiju uglavnom dolaze iz Sirije, Afganistana i Pakistana, te da ih je u ovom trenutku u Srbiji evidentirano 5192.

Broj migranata se udvostručio

Poslije dvije mirne godine, broj migranata koji prolaze kroz Srbiju se u 2022. udvostručio na više od 86.000, dok je prošle godine registriran 43.071 migrant.

"Na sastanku smo dogovorili da će Srbija do kraja godine u velikoj mjeri uskladiti svoju viznu politiku s viznom politikom EU-a", rekla je Brnabić.

Ona je najavila i "još veće prisustvo Europske agencije za graničnu i obalnu stražu (FRONTEX)", ponajprije na južnoj granici, sa Sjevernom Makedonijom, "kako bismo još jednom pokazali da smo partner na koga se EU može osloniti".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Situacija se zakuhava Premijerka Srbije Brnabić napala Hrvatsku: "Ovo je otvoreni čin neprijateljstva prema Srbiji"

Srbija će, kako je rekla, "uraditi svoj dio posla i preuzeti svoj dio odgovornosti".

Brnabić je podsjetila da je od početka migrantske krize prije sedam godina EU Srbiji "pomogao sa 160 milijuna eura za upravljanje migracijama i za sigurnost granica".

Srbija na putu prema EU

Potpredsjednik EK-a Margaritis Shinas poručio je kako se nada da će Srbija uskoro postati dijelom europske obitelji i da je u Beogradu kako bi "potvrdio posvećenost procesu pristupanja" Srbije Uniji.

"Želimo da Srbija bude dio obitelji EU-a, pogotovo u ovako izazovnim vremenima. Kada su mir i sigurnost našeg kontinenta u pitanju potrebno je jedinstvo. To ne znači da Srbija treba prekinuti svoje posebne povijesne, kulturne, ekonomske i političke veze s drugim zemljama, već trebamo ići u istom pravcu, kao najbliži prijatelji, susjedi, a uskoro i članovi obitelji", rekao je Shinas.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Nije mu lako VIDEO Viralna snimka Vučića: Pogledajte što radi dok se drugi čelnici druže

On je rekao da "treba potpisati novi statusni sporazum koji će omogućiti službenicima FRONTEX-a da budu ne samo na granici s Bugarskom nego i sa Sjevernom Makedonijom" kako bi se nastavila borba protiv krijumčarenja ljudi, "za šta je ključna readmisija".

Najavio je i "dodatnu financijsku i tehničku podršku Srbiji", ocijenivši da "bez značajne dimenzije readmisije nema dobrog upravljanja granicama".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene