Ilustracija
Ilustracija Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell

Srbija će od Europske unije dobiti bespovratnih 36 milijuna eura namijenjenih Povjerenstvu za izbjeglice i migrante kako bi nastavila usklađivati svoju viznu politiku s europskom, prema ugovoru potpisanom u petak u Beogradu.


Ugovor je potpisan u nazočnosti potpredsjednika Europske komisije Margaritisa Shinasa i srbijanske premijerke Ane Brnabić, koja je potvrdila da će Beograd do kraja godine u velikoj mjeri uskladiti svoju viznu politiku s Bruxellesom.

To je ranije u razgovoru s Shinasom potvrdio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, rekavši kako je cilj onemogućiti da se teritorij Srbije koristi za ilegalne migracije ka zapadu.

Vučić i Shinas razgovarali su o migracijama i migracijskoj politici u regiji i načinima jačanja suradnje i podrške EU-a u pogledu integriranog upravljanja granicama, zaustavljanja nelegalnih prelazaka i pomoći izbjeglima koji se nalaze ili prolaze preko teritorija Srbije, priopćeno je iz Vučićeva ureda.

Brnabić je poslije potpisivanja ugovora rekla da migranti u Srbiju uglavnom dolaze iz Sirije, Afganistana i Pakistana, te da ih je u ovom trenutku u Srbiji evidentirano 5192.

Broj migranata se udvostručio

Poslije dvije mirne godine, broj migranata koji prolaze kroz Srbiju se u 2022. udvostručio na više od 86.000, dok je prošle godine registriran 43.071 migrant.

"Na sastanku smo dogovorili da će Srbija do kraja godine u velikoj mjeri uskladiti svoju viznu politiku s viznom politikom EU-a", rekla je Brnabić.

Ona je najavila i "još veće prisustvo Europske agencije za graničnu i obalnu stražu (FRONTEX)", ponajprije na južnoj granici, sa Sjevernom Makedonijom, "kako bismo još jednom pokazali da smo partner na koga se EU može osloniti".

Ana Brnabić Premijerka Srbije Brnabić napala Hrvatsku: "Ovo je otvoreni čin neprijateljstva prema Srbiji"

Srbija će, kako je rekla, "uraditi svoj dio posla i preuzeti svoj dio odgovornosti".

Brnabić je podsjetila da je od početka migrantske krize prije sedam godina EU Srbiji "pomogao sa 160 milijuna eura za upravljanje migracijama i za sigurnost granica".

Srbija na putu prema EU

Potpredsjednik EK-a Margaritis Shinas poručio je kako se nada da će Srbija uskoro postati dijelom europske obitelji i da je u Beogradu kako bi "potvrdio posvećenost procesu pristupanja" Srbije Uniji.

"Želimo da Srbija bude dio obitelji EU-a, pogotovo u ovako izazovnim vremenima. Kada su mir i sigurnost našeg kontinenta u pitanju potrebno je jedinstvo. To ne znači da Srbija treba prekinuti svoje posebne povijesne, kulturne, ekonomske i političke veze s drugim zemljama, već trebamo ići u istom pravcu, kao najbliži prijatelji, susjedi, a uskoro i članovi obitelji", rekao je Shinas.

Aleksandar Vučić VIDEO Viralna snimka Vučića: Pogledajte što radi dok se drugi čelnici druže

On je rekao da "treba potpisati novi statusni sporazum koji će omogućiti službenicima FRONTEX-a da budu ne samo na granici s Bugarskom nego i sa Sjevernom Makedonijom" kako bi se nastavila borba protiv krijumčarenja ljudi, "za šta je ključna readmisija".

Najavio je i "dodatnu financijsku i tehničku podršku Srbiji", ocijenivši da "bez značajne dimenzije readmisije nema dobrog upravljanja granicama".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju