Nakon uspješne četiri obuke u španjolskoj Avili, nova generacija Frontexovih stalnih snaga osposobljava se u Portugalu, u lisabonskoj pomorskoj bazi Escola Naval. Riječ je o polugodišnjem programu za pripadnike stalnih snaga kategorije 1, a u provođenju nastave od 19. rujna do 7. listopada 2022. sudjeluju i hrvatski stručnjaci – u sklopu modula 5 za zaštitu državne granice.

Galerija Hrvatska policija na Frontexovoj obuci Hrvatska policija na Frontexovoj obuci Hrvatska policija na Frontexovoj obuci +2 Hrvatska policija na Frontexovoj obuci

Pod vodstvom hrvatskog tima u Portugalu je počelo Frontexovo osposobljavanje za zaštitu granice, izvijestili su u četvrtak iz MUP-a.

S obzirom na to da se radi o skraćenoj, osnovnoj obuci u trajanju od šest mjeseci, polaznici su tijekom modula 5 prolazili teorijsku i praktičnu nastavu iz domene zaštite granice, a lisabonska pomorska baza osigurala je najbolje moguće uvjete za trening, odnosno realno okruženje za provođenje praktičnog dijela obuke zaštite granice.

Praktična obuka za 162 polaznika tijekom gotovo tri tjedna slijedi "learning by doing" pristup, koji polaznicima omogućava stjecanje znanja i vještine za izvršavanje svojih zadaća u skoroj budućnosti, kad budu raspoređeni na vanjske granice Europske unije i budu sudjelovali u Frontexovim operativnim aktivnostima.

Pod nadzorom trenera polaznici izvode vježbe u simuliranim uvjetima kroz različite scenarije, učeći reagirati u različitim situacijama na terenu, a upravo su dobra pozicija i prirodno okruženje pružili polaznicima priliku rješavanja različitih problemskih zadataka u uvjetima koji realno dočaravaju izazove zaštite granice i moguće stvarne situacije prilikom obavljanja svakodnevnog posla.

Ilustracija Utrostručio se broj ilegalnih ulazaka u Europsku uniju sa Zapadnog Balkana u 2022.

Migranti, ilustracija EU se priprema na priljev tražitelja azila iz Afganistana: "Događaji s Bjelorusijom otvorili su svima oči, taj način poticanja migranata..."

Zamjenica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović kazala je da Policijska akademija kao jedna od vodećih i najaktivnijih partnerskih akademija Frontexa želi naglasiti važnost provođenja kvalitetnih i ciljanih obuka, čiji je proaktivan pristup usmjeren na samog polaznika obuke i najbolje načine učenja novih znanja i vještina.

U teorijskom dijelu osposobljavanja polaznici dobivaju uvid u značenje zaštite granice, no ta kompleksna tema ne može učiti samo u učionici te je naglasak na praksi.

"Takav pristup, uz aktivne metode učenja, najkvalitetnije priprema polaznike za rad na terenu i sve izazove u poslovima zaštite granice", ističu u MUP-u.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju