Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zvonko Veselinović iz Kosovske Mitrovice, kojeg je KFOR zajedno s bratom Žarkom označio kao glavne organizatore i vođe nasilja protiv pripadnika međunarodnih snaga na graničnim prijelazima u Jarinju i Jagnjenici na sjeveru Kosova, uhićen je na planini Kopaonik.


Skupa sa Zvonkom Veselinovićem uhićen je, kako se navodi, i njegov brat Žarko, nakon čega su obojica na putu prema Kraljevu gdje se očekuje njihovo saslušanje u policiji i kod istražnog suca.

Vezani članci Obilazak vojne baze \'\'Rudnica\'\' - 3 Sedmi dan prosvjeda na sjeveru Kosova: I danas su srpski ''orlovi'' nadlijetali Jarinje Slika nije dostupna Kosovo: KFOR bez uspjeha pokušavao ukloniti blokade

Zapovjednik KFOR-a Erhard Drews 12. prosinca izjavio je kako su organizatori i vođe nasilja protiv pripadnika međunarodnih snaga na barikadama u Jagnjenici i na Jarinju, Zvonko Veselinović i njegov brat, dodavši da KFOR ima snimke koji to podupiru.

Drews je ustvrdio kako su prepoznati Veselinović i njegov brat te da je napad kod graničnog prijelaza Jarinje na sjeveru Kosova prema Srbiji organizirao i vodio osobno Veselinović, dok je napad u selu Jagnjenici na sjeveru Kosova organizirao i vodio Veselinovićev brat. Snimke događaja na barikadama, zahvaljujući kojima je već poznat određen broj ljudi uključenih u organiziranje izgreda, proslijeđeni su, dodao je Drews, misiji Europske unije za provedbu prava na Kosovu koja blisko surađuje sa srbijanskim vlastima.

Beogradski dnevnik 'Blic' potkraj listopada pisao je kako su kontroverzni 31-godišnji biznismen Zvonko Veselinović iz Kosovske Mitrovice i njegov albanski kolega Mentor Beqiri na čelu krijumčarske mreže koja okreće golem novac, a da podaci kosovske i srbijanske policije pokazuju da Veselinović u tim poslovima ne surađuje samo s Beqirijem već da je navodno povezan i s ljudima bliskim bivšem kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju, koji su postali bogati i utjecajni na temelju poznanstva i prijateljstva s njim.

Veselinović, po pisanju tog lista, surađuje s albanskim mafijaškim skupinama na jugu Srbije, a bit njegova poslovanja i temelj njegova bogatstva zadnjih godina je izbjegavanje plaćanja poreza na dodanu vrijednost na gorivo koje iz Srbije uvozi na Kosovo, od čega dio prodaje na svojim crpkama na sjeveru Kosova, a dio preprodaje albanskim mafijašima na jugu Kosova.

32-godišnji Mentor Beqiri, Albanac koji je, po navodima američkog New York Timesa, glavni suradnik kontroverznog Veselinovića, jedan je od glavnih šefova organiziranog kriminala na Kosovu, naveo je beogradski list.

Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje oni ne priznaju, nadziru granične prijelaze Jarinje i Brnjak prema Srbiji. Ta dva prijelaza i ceste do njih u rujnu su zapriječili barikadama na kojima se neprekidno izmjenjuje lokalno srpsko stanovništvo. U sukobu srpskih prosvjednika s pripadnicima KFOR-a potkraj studenog u Jagnjenici su ozlijeđena 23 vojnika mirovne misije, izvijestio je KFOR-ov ured za informiranje. Sukob je izbio kad su uklanjane barikade na putu ka graničnom prijelazu Brnjak prema Srbiji. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju