Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Srbija pozvala Vijeće sigurnosti da spriječi neovisnost Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je u četvrtak Vijeće sigurnosti UN-a da osudi i spriječi proglašenje neovisnosti Kosova, i osigura poštivanje Rezolucije 1244 i Povelja UN-a te najavio da će Srbija svim raspoloživim mjerama, izuzev sile, reagirati na "protupravni akt" vlasti u Prištini.

- Srbija nikada neće prihvatiti nikakvo narušavanje svog teritorijalnog integriteta. Mi nikada nećemo priznati neovisnost Kosova. Mi ga se nećemo odreći, nećemo odustati, ako ovaj kukavički čin ne bude spriječen. Ni sada. Ni za godinu dana. Ni za desetljeće. Nikada. Kosovo i Metohija će ostati dio Srbije zauvijek, rekao je Jeremić na izvanrednoj zatvorenoj sjednici Vijeća sigurnosti, prema govoru iz kojeg je izvatke objavila srbijanska agencija Tanjug.

Pročitajte i ovo Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a Slika nije dostupna Vijeće sigurnosti poručilo Srbiji 'Rasprava oko statusa Kosova mora biti okončana'

Jeremić je pozvao sve članice Vijeća sigurnosti i sve zemlje članice UN-a da nastave poštivati suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u sadašnjoj "kriznoj situaciji".

- Naša Vlada i Narodna skupština proglasit će odluku prištinskih vlasti nevažećom. Također, poduzećemo sve diplomatske, političke i ekonomske mjere da spriječimo i okrenemo unatrag ovaj izravni i neisprovocirani napad na naš suverenitet, najavio je Jeremić.

Namjeru vlasti na Kosovu da idućih dana proglase neovisnost, Jeremić je predstavio kao "katastrofu nepojmljivih razmjera" i "brutalno kršenje" Rezolucije 1244., kojom je Kosovo 1999. stavljeno pod upravu UN-a.

- Srbija neće tolerirati takav nezakoniti akt secesije, naglasio je Jeremić i pozvao vlasti u Prištini da se, zajedno s Beogradom, posvete traženju kompromisnog rješenja za budući status pokrajine.

Upozorio je da će presedan stvoren neovisnošću Kosova potaknuti secesiju "desetine raznih Kosova u svijetu".

Posebni predstavnik glavnog tajnika UN na Kosovu Joachim Ruecker morao bi, po Jeremiću, proglasiti nevažećim odluku skupštine Kosova o neovisnosti i raspustiti to tijelo.

On je ponovio zahtjev Srbije da snage KFOR-a na Kosovu ostanu neutralne, da pokažu posebno razumijevanje i zaštite zajednicu kosovskih Srba, svećenstvo Srpske pravoslavne crkve i njihove manastire i da spriječe moguće ponavljanje etničkog čišćenja do kakvog je došlo u drugoj polovici 1999. i u ožujku 2004.

Jeremić je kazao kako Srbija pozdravlja želju EU-a da poveća
prisutnost na Kosovu, ali da zbog međunarodnog legitimiteta svoje planirane misije, mora tražiti mandat od Vijeća sigurnosti UN.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene