Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vijeće sigurnosti UN-a sastalo se u ponedjeljak popodne po mjesnom vremenu na zatvorenoj sjednici posvećenoj redovitom tromjesečnom izvješću misije UNMIK-a na Kosovu, uz sudjelovanje srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, te kosovskog premijera Hashima Thacija.


Na sjednici Vijeća sigurnosti UN, čija je članica i Hrvatska, srbijanski predsjednik apelirao je da se Srbima na Kosovu dopusti sudjelovanje na parlamentarnim i lokalnim izborima koji se u svibnju održavaju u Srbiji. On je također pozvao zemlje koje su priznale neovisnost Kosova, da preispitaju tu odluku.

Vezani članci Slika nije dostupna Foto: Namršten i ljutit Tadić napao Hrvatsku pred UN-om Slika nije dostupna Vijeće sigurnosti UN počelo konzultacije o proglašenju neovisnosti Kosova

"Vjerujemo kako je važno da svugdje na Kosovu gdje građani priznaju Republiku Srbiju kao svoju državu, oni biraju na demokratski način svoje općinske i parlamentarne zastupnike", rekao je Tadić, prema pripremljenom govoru podijeljenom novinarima u UN-u.

Misija UN-a na Kosovu ranije je naznačila da se ne protivi glasovanju kosovskih Srba na parlamentarnim izborima, kako su i činili ranije, no kosovski čelnici smatraju da bi lokalni izbori bili prijetnja suverenitetu nove države.

Tadić je također kazao kako je "akcija 35 zemalja koje su priznale takozvanu neovisnost Kosova, potkopala vjerodostojnost Vijeća sigurnosti UN", koje je ostalo podijeljeno oko toga pitanja.

"Pozivam zemlje koje su priznale neovisnost Kosova da preispitaju svoju odluku, a zemlje koje to nisu učinile pozivam da nastave poštivati međunarodno pravo", rekao je Tadić.

On je također najavio da kosovski Srbi neće surađivati s policijskom i pravosudnom misijom Europske unije - EULEX, sve dok ona ne dobije mandat Vijeća sigurnosti UN.

Srbijanski je predsjednik, među ostalim, osudio nedavnu oslobađajuću presudu Haškog suda (ICTY) bivšem kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju i drugom suoptuženom u predmetu ratnih zločina nad kosovskim Srbima.

Kosovski premijer Hashim Thaci, koji sjednici, kako navode diplomati, nazoči kao privatni građanin, a ne kosovski čelnik ranije je najavio da će članicama Vijeća sigurnosti UN predstaviti politički razvoj na Kosovu, postignuća demokratskih institucija Kosova, odlučno poštivanje i zaštitu manjina, kao i izglede Kosova za uključivanja u euroatlanstke integracije.

Na sjednici Vijeća sigurnosti sudjeluje i voditelj UNMIK-a Joachim Ruecker koji podnosi redovito izvješće o misiji UN-a.