Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europski sud za ljudska prava

Srbija muškarcu iz Crikvenice mora isplatiti 27.000 eura: U zatvoru su ga mučili i silovali

Europski sud za ljudska prava (Foto: ECHR)
Europski sud za ljudska prava (Foto: ECHR) Foto: ECHR
Europski sud za ljudska prava donio je presudu u predmetu Fabian Gjini protiv Srbije. Prema odluci suda, Srbija mu je dužna isplatiti 27.000 eura.

U obrazloženju presude stoji da je iznos od 27 tisuća eura 47-godišnjem Fabianu Gjiniju iz Crikvenice dodijeljen zbog torture i ponižavanja koje je doživio od drugih zatvorenika s kojima je dijelio zatvorsku sobu u razdoblju od 31 dan, koliko je proveo u pritvoru u Sremskoj Mitrovici.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici

Sud je zaključio da je u njegovu slučaju povrijeđen članak Europske konvencije o ljudskim pravima koja zabranjuje nečovječni ili degradirajući tretman, a sve to zato što mu srpske institucije nisu pružile adekvatnu zaštitu od drugih pritvorenika niti su provele istragu povodom njegovih pritužbi.

Gjini je u tužbi tražio odštetu od 100 tisuća eura, a Europski sud za ljudska prava dodijelio mu je 25 tisuća eura odštete i dvije tisuće eura za nastale sudske troškove. Presuda još uvijek nije pravomoćna, a obje se strane imaju pravo žaliti.

"Krivotvorena" novčanica od 10 eura

Fabian Gjani, 47-godišnjak iz Crikvenice, hrvatski je državljanin koji je uhićen zbog pokušaja da u promet stavi navodno krivotvorenu novčanicu od 10 eura na hrvatsko-srpskoj granici. Bilo je to 2008. godine.

S obzirom na to da tada nije imao 6000 eura za jamčevinu, pritvoren je u zatvor u Sremskoj Mitrovici do kraja istrage. U zatvoru je proveo 31 dan. Tada je pušten na slobodu jer je istragom utvrđeno da novčanica od 10 eura koju je imao nije bila krivotvorena.

Mučili ga, drogirali i silovali

U dokaznom postupku utvrđeno je da je Gjini tijekom boravka u pritvoru bio podvrgnut napadima i poniženjima od cimera u zatvorskoj sobi. Zlostavljanje i ponižavanje počelo je, prema njegovu svjedočenju, od samog trenutka dolaska u zatvor.

Primorali su ga da obriše pod, zabranjujući mu pritom da digne glavu i udarajući ga povremeno nogama u tijelo. Koža na stopalima mu je otpala zbog dugotrajnog stajanja u hladnoj vodi. Njegovi cimeri su mu, misleći da je policijski doušnik, prijetili da će ga ubiti ako nekome kaže za zlostavljanje koje se događa.

Nakon što su saznali za njegovo hrvatsko i albansko porijeklo, zatvorenici su prema Gjiniju postali još gori. Natjerali su ga na tučnjavu s još jednim zatvorenikom, a onda su ga tukli zbog toga što je udarao drugog Srbina. Također, natjerali su ga da pjeva srpske nacionalistične pjesme.

Gjini tvrdi da su stražari znali što se događa. Ne pamti točno kada se dogodilo silovanje, no na suđenju je ispričao da su mu zatvorenici dali da popije čašu vode, nakon čega je izgubio svijest.

Kad se osvijestio, obrve su mu bile obrijane, što je bio znak drugim zatvorenicima da je netko silovan. Osim toga, imao je krvi u stolici i sve ga je boljelo. Također, bila mu je obrijana i glava. Njegov odvjetnik zatražio je premještanje Gjinija u drugu zatvorsku sobu, nakon čega je zlostavljanje završeno.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene