Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Spor Rusije i Bjelorusije oko tzranzita nafte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bjelorusija je nametnula carinsku pristojbu na rusku naftu koja prolazi njezinim teritorijem, kao odgovor na rusku najavu poskupljenja izvoza nafte za bjelorusko tržište i nedavno poskupljenje ruskog plina.

Ruska naftna kompanija Transneft, koja uživa monopol na naftovode, priopćila je da Bjelorusija nema pravo nametnuti carinu na tranzit ruske nafte preko svog teritorija jer se radi o ruskoj nafti, a tranzitna je pristojba određena međuvladinim sporazumom koji se ne može mijenjati bez pristanka Rusije.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Bjelorusiji, ilustracija Čeka se odluka suda Andrej je mjesecima zatočen u beogradskom zatvoru: "Čeka me mučenička smrt. Ne želim završiti kao Navaljni" Aleksandar Lukašenko strah od ekstremizma Putinov saveznik uvodi represivne mjere i oružane patrole na ulicama: "Moraju imati barem pištolje"

"Pravno je nemoguće da Bjelorusija uvede carine i stoga nismo zabrinuti", rekao je potpredsjednik Transnefta Sergej Grigorjev.

Bjelorusija je, međutim, objavila da uvodi carinu na rusku naftu koja prolazi preko bjeloruskog teritorija, i to u iznosu od 45 dolara po toni sirove nafte.

Oko milijun barela ruske sirove nafte dnevno - više od petine
sveukupnog ruskog izvoza nafte - dostavlja se potrošačima, najviše u Njemačkoj i Poljskoj, preko naftovoda Druzhba (prijateljstvo) koji prolazi Bjelorusijom.

Potez Minska je odgovor na odluku vlade u Moskvi da na izvoz sirove nafte u Bjelorusiju uvede carinu, smatrajući da bi svi bivši sovjetski susjedi trebali plaćati tržišnu cijenu za energente.

Iznos carine bi iznosio 189,70 dolara po toni sirove nafte izvezene u Bjelorusiju. Rusija je također Bjelorusiji uvela dvostruko povećanje cijene za uvoz prirodnog plina.

"Ako oni u Rusiji, koji se dave u petrodolarima i drugoj tvrdoj
valuti, žele od Bjelorusije napraviti žrtveno janje ... tada ćemo
zatražiti od Ruske Federacije - tako goleme i bogate - da nam u potpunosti plati za naše usluge", poručio je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene