Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brže nego je planirano

Opasna akcija prekinuta: Iz pećine spašena četvorica zarobljenih dječaka, u bolnici ih dočekale obitelji

Dječaci su prevezeni u bolnicu (Foto: AFP)
Dječaci su prevezeni u bolnicu (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Ronioci kreću u spašavanje zarobljenih dječaka i njihovog trenera u špilji na Tajlandu (Foto: AFP) Ronioci kreću u spašavanje zarobljenih dječaka i njihovog trenera u špilji na Tajlandu (Foto: AFP) Foto: Afp Spasitelji u misiji evakuacije zarobljenih dječaka i njihovog trenera u špilji (Foto: AFP) Spasitelji u misiji evakuacije zarobljenih dječaka i njihovog trenera u špilji (Foto: AFP) Foto: Afp Vozilo hitne pomoći na ulazu u špilju (Foto: AFP) Vozilo hitne pomoći na ulazu u špilju (Foto: AFP) Foto: Afp Vozilo hitne pomoći na ulazu u špilju (Foto: AFP) Vozilo hitne pomoći na ulazu u špilju (Foto: AFP) Foto: Afp +8 Spasitelji u misiji evakuacije zarobljenih dječaka i njihovog trenera u špilji (Foto: AFP) - 6 Galerija 1/13 >>
Za danas je završena misija evakuiranja 12 dječaka i njihovog trenera zarobljenih u špilji na Tajlandu koja je od ostatka svijeta odsječena zbog nabujalih voda. Dječaci i njihov trener u njoj se nalaze već dva tjedna, a iako su prve informacije govorile kako je spašeno šest dječaka, službeno je potvrđeno spašavanje samo njih četvorice. S dječacima koji su još uvijek u pećini je i njihov trener.

17:45 - Četvorica od dvanaestorice dječaka zarobljenih dva tjedna u poplavljenoj tajlandskoj špilji izvučena su u nedjelju na površinu, zahvaljujući odvažnoj i opasnoj misiji ronilaca, izvijestili su tajlandski dužnosnici.

Pročitajte i ovo Spašavanje dječaka na Tajlandu (Foto: AFP) "Nismo sigurni je li ovo čudo..." Sretan kraj drame na Tajlandu: Spašeno svih 12 dječaka i trener koji su više od dva tjedna bili zatočeni u špilji Spašavanje dječaka na Tajlandu (Foto: AFP) Spašavanje ulazi u treći dan Još jedan dan i agoniji je kraj: U špilji na Tajlandu ostala su još samo četiri dječaka i trener, a sutra će i oni udahnuti svjež zrak

"Danas smo uspjeli spasiti četvoricu dječaka koje smo sigurno prevezli u bolnicu Chiang Rai Prachanukrua", izjavio je šef misije spašavanja Narongsak Osottanakorn, kazavši kako operacija "protječe glatko".

Ranije su agencije dpa, Reuters i France Presse, pozivajući se na drugoga visokog tajlandskog dužnosnika izvijestile o šestorici spašenih dječaka.

Tajlandski dužnosnici izvijestili su da je prva faza akcije završena, a guverner pokrajine Chiang Rai na konferenciji za novinare je rekao da će za pripremu spašavanja preostalih dječaka i njihova trenera biti potrebno najmanje deset sati, s obzirom na to da je razina kisika u špilji prilično niska pa treba pričekati da se digne.

Dječaci su prevezeni u bolnicu (Foto: AFP) Spasitelji u misiji evakuacije zarobljenih dječaka i njihovog trenera u špilji (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp

Spašeni dječaci su uz pratnju spasilaca stigli do baznoga kampa odakle su put mogli nastaviti pješice, kazao je glasnogovornik tajlandskoga ministarstva obrane Kongchop Tantravanit.

Po pisanju medija, dječake su u bolnici dočekali članovi njihovih obitelji. Još nije poznato u kakvom su zdravstvenom stanju.

Najopasniji dio puta koji dječaci u pratnji ronilaca trebaju prijeći je uzak prolaz na 1,7 kilometru od mjesta na kojemu su pronađeni. Voditelj spasilačke misije je objasnio da su, pošto prođu tu 'crnu točku' djeca manje od kilometra udaljena od dijela špilje u kojoj su spasioci postavili bazni kamp.

Odande još moraju prijeći oko dva kilometra, no najopasniji dio je iza njih.

16:29 - Polovina dječaka zatočenih dva tjedna u tajlandskoj špilji s trenerom izvučena su na površinu, a akcija spašavanja nastavit će se u ponedjeljak, izvijestili su dužnosnici. Po zadnjim informacijama iz špilje su spašena šestorica dječaka, prenose agencije.

Dogovoreno je da ronioci dječake i njihova trenera na površinu izvode u skupinama, a zasad su spasili tri grupe po dva dječaka.

Izvlačenje šestorice dječaka bio je plan za prvi dan akcije, rekao je šef tajlandske službe za izvanredna stanja. Još se ne zna koliko će misija spašavanja trajati, no zasad napreduje brže nego što se očekivalo.

Spasioci su u nedjelju odlučili krenuti u opasnu akciju zbog straha od porasta razine vode.

14:50 Šestorica dječaka dosad su spašena iz špilje, prenosi Reuters, pozivajući se na pripadnika medicinske pomoći na mjestu događaja.

14:41 Reuters prenosi kako su prvi spašeni dječaci helikopterom prebačeni u bolnicu u Chiang Raiju.

14:22 Novinari s mjesta događaja izvještavaju kako su im spasitelji rekli na ulazu u špilju da su ispumpavanja vode van pomogla u skraćivanju evakuacijskog puta van iz špilje te da su mnogi njezini dijelovi sad i prohodni, piše Guardian.

13:52 Strani mediji izvještavaju da su dva dječaka izvučena iz špilje i da su na sigurnom, no tajlandski Bangkok Post piše da su dvojica dječaka zapravo još na putu prema izlazu iz špilje te da trenutno hodaju prema njemu. Drugi lokalni mediji tvrde da je spašeno ukupno troje dječaka dosad.

12:39 Očekuje se da bi dječaci u tandemima trebali plivati i roniti kroz uske koridore špilje. Dakle, jedan dječak i jedan ronilac. Tajlandska novinska agencija objavila je i ilustrativnu infografiku kako bi to trebalo izgledati u praksi.

11:43 Dječake će spasitelji razvrstati u četiri grupe, piše Bangkok Post, a prenosi britanski Guardian. Prvu grupu činit će njih najviše, odnosno četiri dječaka. Druga i treća grupa imat će po tri dječaka, da bi u posljednjoj onda bila još dva dječaka te njihov trener Ekkapol Chantawong.

Spašavanje bi trebalo potrajati dva do tri dana ukupno.

11:12 Guverner provincije Chiang Rai, Narongsak Osottanakorn, ističe da spasitelji vode "rat protiv vode" te da je zapravo čitavo vrijeme u tijeku borba s razinom vode koja posljednjih dana raste. "Postoji strah da ako ih se ne pokuša spasiti sad, da kiša mogla podići razinu vode i poplaviti pećinu u kojoj se nalaze", ističe Osottanakorn.

10:47 Tajlandska lada objavila je i detaljne infografike plana spašavanja dječaka i njihovog trenera iz špilje pod vodom. Dječaci su od ulaza u špilju udaljeni čak četiri kilometra.

Čim ih izvuku na površinu, dječake i trenera čekaju helikopteri koji će ih prebaciti u bolnicu.

10:21 Istovremeno se nastavlja i s operacijom ispumpavanja vode iz pećine.

10:03 FIFA je uputila poziv da nakon što ih vlasti izvuku i spase iz špilje, da dječaci i njihov trener dođu pogledati finale Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.

Spasilački timovi ušli su u špilju oko 10 sati ujutro po lokalnom tajlandskom vremenu, izvjestio je novinare šef spasilačke operacije Narongsak Osottanakorn, a prenosi BBC.

Ne mjestu s kojeg je krenula spasilačka misija povučeni su svi osim ronilaca, liječnika i snaga sigurnosti.

Dječaci i njihov trener krenuli su u istraživanje špilje još 23. lipnja, no otad ih je nabujala odsjekla od ostatka svijeta. U operaciji njihovog izvlačenja izvan špilje sudjeluje 13 stranih ronilaca te pet ronilaca tajlandske mornarice.

Najranije kad bi se prvi dječaci mogli pojaviti izvan špilje jest oko 21 sat po lokalnom vremenu (13 sati po hrvatskom vremenu), ističku lokalni dužnosnici. Vjeruje se da bi čćitava operacija mogla potrajati i nekoliko dana.

O planu evakuacije obaviještene su i obitelji zarobljenih dječaka i sami dječaci te njihov trener.

"Oni su u verlo dobroj formi, fizički i mentalno. Odlučni su i usredotočeni", istaknuo je Narongsak.

Ostaje nejasno kako će dječake ronioci točno izvući izvan špilje, no čini se da će dio puta morati roniti, a dio puta prehodati, tamo gdje to razina vode dopusti, piše BBC.

Prvi dio evakuacijske trase, onaj kroz potpoljene podvodne uske prolaze, bit će ujedno i najizazovniji. Tu će dječaci možda biti izloženi dugim periodima pod vodom, koristeći ronilačku opremu koju dotad nikad nisu koristili niti na nju navikli.

Spasitelji imaju u planu odmoriti ih u jednoj od usputnih špilja prije samog izlaska na površinu, koji bi otamo trebao biti isključivo pješke i bez ronjenja pod vodom.

U spašavanju dječaka već je poginuo bivši tajlandski marinac koji je rano u petak ostao bez zraka pri dostavi boca s kisikom u labirintski kompleks spilja. Taj je smrtni slučaj pokazao koliko je težak zadatak koji očekuje spasioce odluče li se na evakuaciju dječaka s ronilačkom opremom, što je jedna od nekoliko strategija.

Dječaci i trener poslali pisma iz spilje

Dječaci stari između 11 i 16 godina ostali su hrabri u zatečenoj situaciji i kasno u petak su poslali rukom pisana pisma preko inozemnog ronioca.

"Ne brinite, svi su snažni", stoji u jednom pismu.

"Kad izađemo želimo jesti mnogo toga. Želimo što prije doma", piše drugo. (B.V./D.Š./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene