Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lijek za ovisnike?

Španjolska će isprobati 'cjepivo' protiv kokaina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolska, zemlja EU-a u kojoj je potrošnja kokaina najviša, isprobat će 2009. liječenje od te droge tako da joj se oduzmu euforičnu svojstva, objavile su sanitarne vlasti.

'Cjepivo protiv kokaina' bit će isprobano u prvih šest mjeseci 2009. na ukupno 164 ovisnika u desetak bolnica, izjavila je Vladina izaslanica za nacionalni program protiv droga Carmen Moya.

Pročitajte i ovo Snimke Dragane Miletić koje je objavio Nacionale Afera kokain trese Kosovo VIDEO Skandal u susjedstvu! Potpredsjednica općine snimljena kako se drogira: "Tjerali su me i prijetili mi" Policija je zaplijenila kokain, marihuanu i digitalnu vagu Slijedi mu prijava Policija mu po nalogu suda upala u stan, dobrovoljno im predao kokain i marihuanu

Zapravo, nije riječ o cjepivu u preventivne svrhe, već o liječenju koje bi se moglo primijeniti na približno 22.000 Španjolaca ovisnih o kokainu koji su službeno tražili liječenje od ovisnosti kod španjolskih liječnika i u bolnicama prošle godine.

Klinički pokus, koji je odobrila Europska agencija za lijekove, mogao bi se proširiti i na druge europske zemlje.

Liječenje se sastoji u sprječavanju stimulativnih učinaka kokaina na imunološki sustav. 'Pacijenti ne će ništa osjećati uzimajući ga i bit će ljuti što su potrošili novac ni za što', sažeo je bit liječenja psihijatar Carlos Alvarez Vara na konferenciji za tisak.

Liječnik objašnjava da je molekula kokaina jako lagana pa je organizam ne uočava kao vanjski agens te putuje izravno u neuronske receptore.

Liječenje koje će se isprobati u Španjolskoj djeluje tako da se, kad neka osoba uzme kokain, protein spaja s drogom i daje joj povećanu molekularnu težinu. Tako imunološki sustav prepoznaje drogu, a antitijela služe da ju unište prije nego dođe do moždanih receptora za užitak, objasnio je dr. Vara.

Uzimanje kokaina povećava za 24 posto opasnost od infarkta miokarda tijekom prvog sata njegova unosa u organizam, priopćile su španjolske zdravstvene vlasti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene