Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Solana: 'Mirovni proces se ne da zaustaviti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana izjavio je u ponedjeljak u Jeruzalemu, nakon sastanka s izraelskim čelnicima, da se izraelsko-palestinski mirovni proces ne može zaustaviti.

Solana koji je u obilasku bliskoistočnim područjem, sastao se s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, ministrom obrane Ehudom Barakom i kolegicom Tzipi Livni, dva dana nakon operacije izraelske vojske u pojasu Gaze koja je prouzročila pogibiju više od stotinu Palestinaca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Kontraproduktivno djelo' Sinn Fein osudio napad na britanske vojnike Slika nije dostupna 'Novi američki predsjednik mora se angažirati na mirovnom procesu'

"Imamo proces koji se ne može zaustaviti i koji se mora ponovo pokrenuti", rekao je Solana u razgovoru za američku televiziju CNN, pozivajući palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da se "vrati za pregovarački stol".

Nakon vojne operacije u pojasu Gaze Abbas je odlučio prekinuti sve veze s Izraelom.

Nakon međunarodne konferencije u američkom Annapolisu u studenome, Abas i Olmert su ubrzali pregovore kako bi ove godine zaključili mirovni ugovor koji će omogućiti stvaranje palestinske države.

Kako je objavio ured izraelske ministrice vanjskih poslova, Livni je Solani rekla da je "država Izrael povela rat protiv terorizma i očekuje od međunarodne zajednice da ju podupre i pokaže svoju odlučnost da terorističke organizacije, a ponajprije Hamas, stavi izvan zakona".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene