Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hamas: Pobuna u Gazi je poput Varšavskog ustanka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelska borba s Palestincima pretvorila je Gazu u najveći svjetski zatvor na otvorenom, a stanovnici nemaju drugog izbora nego da se pobune, baš kao Židovi koji su u Varšavi tijekom Drugog svjetskog rata ustali protiv nacista, napisao je čelnik Hamasa.

Mahmoud al-Zahar, utemeljitelj islamističke militantne skupine napisao je svoj komentar za washingtonski list prije susreta s bivšim predsjednikom SAD-a Jimmyjem Carterom, dobitnikom Nobelove nagrade za mir, u Kairu.

Pročitajte i ovo Zločin protiv čovječnosti u Pojasu Gaze - 3 Potresni prizori Stotine tisuća djece gladuju, jedu hranu za konje, piju more: "Makar umrla, želim uzeti vreću brašna jer nemam čime nahraniti svoju djecu" Gaza Neizmjerna tuga "Svi su mrtvi! Tenk je pored mene, jako se bojim, dođite po mene", jedne su od posljednjih riječi šestogodišnje Hind u Gazi, kojoj se izgubio svaki trag

'Otpor nam ostaje jedina mogućnost', napisao je Zahar. 'Prije 65 godina hrabri su Židovi ustali u obranu svojih ljudi. Mi stanovnici Gaze koji živimo najvećem svjetskom zatvoru na otvorenom moramo činiti isto'.

Izrael i SAD Hamas smatraju terorističkom skupinom, ali Carter isključivanje Hamasa iz mirovnih pregovora ocjenjuje kontraproduktivnim i kaže da želi čuti gledište i te skupine.

Zahar je napisao da su Carterova gledišta 'dobrodošla' i naglasio kako ''mirovni plan', 'smjernice' ili 'ostavština' ne može uspjeti ako ne sjedimo svi za pregovaračkim stolom i to bez preduvjeta'.

No, potom je ih iznio čitav niz. ''Mirovni proces' s Palestincima ne može krenuti čak ni prvim sitnim korakom dok se Izrael prvo ne povuče na granice iz 1967., ukloni sva naselja, makne sve vojnike iz Gaze i sa Zapadne obale, odrekne se svoje ilegalne aneksije Jeruzalema, oslobodi sve zatvorenike i trajno okonča svoju blokadu naših međunarodnih granica, obale i zračnog prostora', napisao je Zahar.

'To bi bila početna točka za pravedne pregovore i postavilo bi temelje za povratak milijuna izbjeglica. Obzirom na to što smo izgubili to je jedini temelj na kojem možemo ponovno početi biti cjeloviti', dodao je.

Uredništvo The Washington Post objašnjava u uvodniku kako su Zaharove riječi vrijedne objavljivanja 'jer pružaju određenu jasnoću glede skupine koju pomaže voditi' i zamjera Carteru što svojom inicijativom priznaje čelnika skupine koja zagovara 'terorizam, masovna ubojstva i potpuno uništenje druge države'.

Carter se ranije susreo sa čelnikom Hamasa za Zapadnu obalu, a očekuje se da će se sastati s glavnim vođom Halidom Mešalom u Damasku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene