Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STIGLA JE "STELLA"

Silovita snježna oluja pogodila SAD, u New Yorku izvanredno stanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Meteorološka služba objavila je upozorenje na mećavu za 24 sata od ponedjeljka u ponoć po mjesnom vremenu. Najpogođeniji su New York, New Jersey, Philadelphia i jug Connecticuta, područja s oko 19 milijuna ljudi.

Silovita snježna oluja pogodila je u utorak sjeveroistok Sjedinjenih Država zbog čega su škole zatvorene, na tisuće letova je otkazano i odgođen sastanak predsjednika Donalda Trumpa s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Pročitajte i ovo Susret Donalda Trumpa i Haviera Mileija Upoznao svoju inspiraciju VIDEO Nadimak mu je Luđak, a sada je konačno upoznao svog uzora! Pogledajte srdačan susret američkog i argentinskog Trumpa: "Predsjedniče!" Mark Rutte Jasna poruka Glavni kandidat za novog tajnika NATO-a: "Prestanimo cviliti i zanovijetati"

Nakon neuobičajeno mirne zime, snježna mećava koju su meteorološke službe nazvale "Stella", stigla je na sjeveroistok SAD-a gdje se očekuju udari vjetra i do 96 kilometara na sat, što će povećati osjećaj hladnoće i pogoršati vidljivost, a snježni pokrivač mogao bi iznositi i 61 cm u New Yorku.

Meteorološka služba objavila je upozorenje na mećavu za 24 sata od ponedjeljka u ponoć po mjesnom vremenu (6 sati ujutro po srednjoeuropskom). Najpogođeniji su New York, New Jersey, Philadelphia i jug Connecticuta, područja s oko 19 milijuna ljudi.

Prvi sastanak predsjednika Trumpa i Angele Merkel, zakazan za utorak u Bijeloj kući, zbog oluje je odgođen i predviđen za petak. Cvat trešanja u New Yorku tradicionalno privlači stotine tisuća turista, no ove će godine zbog zakašnjele zime podbaciti možda čak i 90 posto, ocjenjuju nacionalni parkovi.

Predsjednik Trump, kojemu je ovo prva velika oluja u njegovu mandatu, poručio je da su vlasti spremne za vremensku nepogodu i pozvao je stanovništvo da postupa prema uputstvima vlasti, uz poruku "nadamo se da neće biti tako strašno kao što predviđaju. Općenito je tako".

Zbog oluje je više od 6800 letova otkazano, od kojih 2300 predviđenih u zračnim lukama New Yorka i Newarka. Pogođene su i zračne luke u Washingtonu, Philadelphiji, Bostonu te u manjoj mjeri u Chicagu gdje je snijeg pao već u ponedjeljak.

Objavljeno je i upozorenje na poplave. Zatvoreno će biti sjedište Ujedinjenih naroda u New Yoku gdje su tisuće izaslanika trebale sudjelovati na konferenciji o ženama. Gradonačelnik Bill de Blasio najavio je zatvaranje svih škola i raspoređivanje mehanizacije za čišćenje snijega, 1600 ralica i 689 strojeva za posipanje solju.

Njujorška burza u Wall Streetu ostat će otvorena, ali ne i muzej Metropolitan, jedna od glavnih turističkih atrakcija u gradu. Guverner države New York Mario Coumo preventivno je objavio izvanredno stanje od ponoći i pozvao stanovništvo da stvori zalihe lijekova te potrepština za malu djecu.

Zbog najveće snježne oluje u sezoni očekuju se u utorak navečer temperature 7 stupnjeva ispod ništice. Podsjeća to na lanjsku oluju, koja je stigla ipak nešto ranije, krajem veljače, a za sobom je ostavila veliku štetu, dok je nekoliko ljudi izgubilo život. (D.B/Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene