Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obljetnica 9/11

Snimke iz otetog zrakoplova: 'Je li to to, hoćemo li ga srušiti?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od četiri zrakoplova oteta 11. rujna 2001. u SAD-u najviše se zna o letu 93 čiji su dijelovi i žrtve pronađeni u polju udaljenom 20-ak minuta od Washingtona.

FBI je na mjestu događaja pronašao snimke iz pilotske kabine, jedine koje su 'preživjele' pad zrakoplova. Oko pola sata nakon polijetanja United Airlines poslao je pilotima poruku u kojem ih se upozorilo na slučajeve otmica.

Pročitajte i ovo Policija Sjeverne Irske, ilustracija Brutalan napad u Sj. Irskoj Mladića pribili čavlima na ogradu: Policija objavila detalje Mjesto napada terorizam u Australiji Tinejdžer izbo muškarca kuhinjskim nožem, ustrijelila ga policija

Piloti su u nevjerici tražili potvrdu informacije. Nekoliko minuta nakon toga na snimci iz kabine čuju se zvukovi hrvanja.

'Upomoć, upomoć, upomoć', vikao je jedan od pilota kontroli zračnog prometa. Netko je viknuo 'makni se odavde' , a zatim se čuje ženski glas, nejvjerojatnije jedne od stjuardesa, kako kaže 'Ne želim umrijeti'. Otmičari su osoblje izboli okvirom za rezanje.

Terorist putnicima: Govori vam kapetan

Let 93 okrenuo je prema Washingtonu. Terorist koji je preuzeo pilotiranje pokušao se obratiti putnicima putem interkoma, no stisnuo je pogrešno dugme pa se njegova poruka prenijela preko radija. 'Govori kapetan, molio bih vas da ostanete na svojim mjestima. U zrakoplovu je bomba i vraćamo se natrag na aerodrom. Molim vas ostanite tiho', rekao je terorist.

No, putnici su već znali o čemu se radi. Tom Burnett čuo se tri puta sa suprugom. Ona mu je ispričala o napadima na WTC i Pentagon. Deena Burnett ispričala je da joj se suprug rekao 'Ne brini se, poduzet ćemo nešto' i tada je poklopio slušalicu.

Snimač iz pilotske kabine uhvatio je i dio glasova putnika koji su stajali iza vrata. Jedan je vikao '...u kabini, ako nećemo umrijet ćemo!'. Čuli su se i zvukovi neprestanog udaranja kolica za posluživanje u vrata, a u kasnijoj analizi podataka pokazalo se da je pilot namjerno ljuljao zrakoplovom lijevo desno kako bi srušio putnike na pod.

'Ono što su oni učinili u 30 minuta je nevjerojatno', rekao je Ken Nacke čiji je brat Lou bio među otetim putnicima. 'Bili su sposobni skupljati informacije, osmisliti plan, glasovati o planu i provesti ga', rekao je Ken.

Dok su putnici pokušavali provaliti u kabinu jedan od terorista pitao je na arapskom 'Je li to to? Mislim, hoćemo li ga srušiti?', a drugi mu je potvdrno odgovorio. Let 93 okrenuo se naopačke i pao u polje brzinom većom od 900 kilometara na sat.

Večeras u Provjerenom u 22:10 pogledajte ispovijest pilota koji je obučavao dvojicu pilota koji su se obrušili na WTC.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene