Snijeg i nevrijeme zahvatilo je u ponedjeljak više zapadnoeuropskih zemalja u kojima je tisuće kućanstava ostalo bez struje, promet je poremećen a škole zatvorene.

Galerija


U Francuskoj je oluja Ana donijela vjetar koji je na mahove puhao brzinom od 140 do 150 km/h a valovi su bili tako visoki da su prijetili potapanjem obale. Oko 120.000 kućanstava je ostalo bez struje u departmanu Vendee, u pokrajini Pays-de-la-Loire, na zapadu zemlje.

Vezani članci Nevrijeme na Banovini - 3 U Petrinji je teško razaznati što je razrušeno od potresa, što od nevremena: "Svaki dan smo sve umorniji". Radove usporava i birokracija Koronavirus, ilustracija Brojke im padaju, ali i dalje traže način da potaknu mlade na cijepljenje. Objavljene moguće nagrade: "Nećemo davati novac!"

U Alpama je proglašena velika opasnost od lavina nakon obilnog snijega koji je pao zadnjih sati i snažnog vjetra u višim predjelima. Snijeg se tijekom kasnih jutarnjih sati očekivao i na sjeveru Francuske, a na sredozemnoj obali jake oborine.

U Belgiji su zbog velike količine snijega otkazani mnogi letovi u bruxelleskoj zračnoj luci koja je putnicima preporučila da ne dolaze "do nove odluke" i uputila ih da se kod svoje aviokompanije raspitaju o stanju u prometu.

Oko 90 letova zasad kasni, a 50 je otkazano od ponedjeljka ujutro, rekla je oko podneva za belgijsku novinsku agenciju Belgu glasnogovornica bruxelleske zračne luke.

Pogođen je i jug Španjolske. Trajekt koji iz luke Algeciras u Andaluziji plovi u Tanger u Maroku i u španjolsku enklavu Ceutu nije prometovao nekoliko sati tijekom jutra zbog snažnog vjetra. Promet je ponovo uspostavljen u podne po srednjoeuropskom vremenu.

Kaos u Velikoj Britaniji: Zatvorene stotine škola, tisuće bez struje

Stotine škola morale su ostati zatvorene u ponedjeljak ujutro u Velikoj Britaniji zbog snijega i leda, a meteorološke službe proglasile su uzbunu za Wales i središnji dio Engleske.

"Zbog snijega i leda" grad Birmingham, drugi po veličini u zemlji, objavio je da će sve gradske škole i prijevozne usluge biti zatvorene u ponedjeljak.

Više desetaka drugih škola također je zatvoreno u ostalim okruzima u središnjem dijelu Engleske i u Walesu.

"S hladnoćom i snijegom u nekim dijelovima Engleske, kao i kišom s jugoistoka tijekom drugog dijela noći, stvorile su se zaleđene površine koje nisu uklonjene. Istodobno, snijeg će padati na neke dijelove jugoistoka Engleske ujutro i početkom popodneva te u nekim dijelovima istoka Engleske popodne", objavile su meteorološke službe.

Opskrbljivač strujom Western Power Distribution objavio je da je u ponedjeljak ujutro bilo još oko 7000 klijenata bez struje.

Neki letovi bit će poremećeni u ponedjeljak u londonskim zračnim lukama Luton i Heathrow, a i željeznički promet djelomično je poremećen ili prekinut u ponedjeljak, po National Railu. (Hina)