Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija apelira na svjedoke

Autoceste u susjedstvu prepune natpisa: Pogledajte što znače

Ilustracija, slovenske autoceste
Ilustracija, slovenske autoceste Foto: Goran Mehkek/Cropix
Vozači na slovenskim autocestama više praktički ne mogu izbjeći grafite na kojima piše "hur" i "murto", a mnogi se pitaju što oni znače.

Slovenske autoceste pune su grafita na kojima piše "hur" i "murto", a svako malo se pojavi neki novi grafit. Nerijetko su ispisani na teško pristupačnim mjestima poput nadvožnjaka, prometnih znakova ili elektronskih portala DARS-a (slovenske tvrtke za upravljanje autocestama). Stoga se mnogi u Sloveniji pitaju što ti grafiti uopće znače

Poplavu grafita primijetili su i u DARS-u. "Uočili smo da su grafiteri sve drskiji pa se grafiti pojavljuju na teže dostupnim mjestima, što autore očito ne odvraća od svog nauma", potvrdili su u DARS-u za slovenski N1

Da takva rabota može biti i opasna upozorava i policija podsjećajući da je hodanje i zadržavanje na autocesti zabranjeno te iznimno opasno i za pješake i za vozače. Stoga svjedoke pozivaju da ih odmah obavijeste ukoliko primijete grafitere u akciji.

Pročitajte i ovo Ilustracija zabava na jahtama Raskrinkana escort WhatsApp grupa: "Tražimo modele, lijepe djevojke, amaterke... 3.000 eura za večeru, 50.000 eura za noć"  

A što zapravo znače riječi hur i murto? Čini se da je riječ o stiliziranim potpisima samih autora. Gregor Purgaj, koji je i sam nekad bio grafiter, za N1 je objasnio da je riječ o jednoj od osnovnih formi iz kojih su grafiti i nastali te da autori svoje potpise ispisuju brzo i posvuda. 

Ti potpisi nemaju nikakvu vizualnu poruku i ne predstavljaju neki grafiterski stil. Cilj mu je privući što više pozornosti na što većem broju lokacija. 

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić u UN-u Ovo ne smijete prepustiti VIDEO "I Oscara dobiva...": Pogledajte snimku dramatičnog Vučića tijekom glasanja u UN-u, ovo je bolje od bilo koje turske sapunice

Ako uhvate autore hura i murte ne prijeti im samo kazna, već i podmirivanje visokih troškova uklanjanja grafita, a to im upravo najavljuju iz DARS-a. "Pozivamo grafitere da izaberu dopuštene lokacije za ispisivanje grafita", poručili su im iz DARS-a, podsjećajući ih da je u Ljubljani 19 takvih mjesta. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene