Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenci mogu za volan već sa 17 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od ovog tjednau Sloveniji se dobna granica za vožnju vozila B kategorije spušta sa 18 na 17 godina, a testovi za ispit moći će se polagati već sa navršenih 16 i pol godina.

Vlada koja je takav zakon prihvatila, te ministarstvo unutarnjih
poslova, odluku o spuštanju dobi za vožnju automobilom opravdavaju namjerom da se mladi vozači u pripremnoj fazi nauče izbjegavati riskantna ponašanja koja izazivaju najviše nesreća, a to su vožnja pod utjecajem alkohola i neodgovorno ponašanje na cesti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke"

Takvi su prekršaji sada česti upravo kod populacije mlađih vozača koji premalo uvažavaju i prometne propise i ograničenja u vožnji, pa ih je relativno najviše među
sudionicima nesreća s teškim ili kobnim posljedicama. 

Zakonska novela predviđa naime kako će u godinu dana od polaganja vozačkog ispita uz najmanje 20 sati vožnje s instruktorom (sa 17 godina), pa do dobivanja vozačke dozvole (s 18) takvi mladi vozači obvezno morati voziti uz prisutnost suvozača starijeg od 30 godina koji u policijskoj evidenciji nema više od 7 kaznenih bodova u prometu, te posjeduje vozačku dozvolu najmanje sedam godina.

"Anđeli čuvari" koji bi mladim vozačima trebali prenositi svoja
pozitivna iskustva i upozoravati ih na greške u vožnji moraju biti članovi uže obitelji, dakle netko od roditelja ili stariji brat ili
sestra (ako ispunjavaju spomenute uvjete), a postoji mogućnost da pratnju osigurava i netko od bližih rođaka, uz pismeni pristanak roditelja.

Mladi vozači-pripravnici morat će prilikom vožnje imati potvrdu o položenim testovima i ispitu, a za ponašanje u prometu bit će odgovorni i oni i "pratnja", jednako kao i stariji vozači, bez popusta. Vozačka dozvola službeno će se i dalje dobivati tek s navršenom punoljetnošću.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene