Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slavni redatelj Emir Kusturica smatra kako je Vladimir Putin Rusiju "vratio na noge" nakon dna na koje je pala za vrijeme Jeljcina.


Slavni srpski redatelj Emir Kusturica ne krije oduševljenje ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. U najnovijem intervjuu za RT još je jednom objasnio zašto smatra kako su Rusi upravo zbog Putina ponovno postali ponosni na svoju kulturu i povijest.

Vezani članci Vladimir Putin (Foto: AFP) Zar i on? Putin mora u samoizolaciju, posljednjih dana imao sastanke s Lukašenkom, Bašarom al-Asadom... Ruski predsjednik Vladimir Putin Rusi grade novi grad na krajnjem istoku: Putin otkrio ime novog industrijskog centra s 300 tisuća stanovnika

Kusturica je uvjeren kako je Vladimir Putin od Rusije napravio snažnu svjetsku silu te istovremeno kod Rusa pobudio poštovanje prema tradiciji i naslijeđu koje se izgubilo u 90-im godinama prošlog stoljeća.

"Džentlmenski stav"

„Sviđa mi se Putinov džentlmenski stav i način na koji je Rusiju "vratio na noge" i podignuo je  s dna na koje je pala za vrijeme vladavine Jeljcina. Zbog njega su Rusi ponovno ponosni na svoju povijest i kulturu“, kaže Kusturica.

Nagrađivani redatelj otkrio je kako se zbog svoje neskrivene naklonosti Putinu često našao na udaru kritika.

„Čak i šala može uzrokovati uzbunu“, kaže Kusturica koji je svojedobno izjavio kako bi Putinu dopustio da svoje projektile lansira s njegovog balkona.

„Nakon toga sam razgovarao sa svojom suprugom i objasnio kako je riječ o šali. Ipak, bilo je i onih koji su me optužili za napade vjerujući kako bi se tako nešto zaista moglo dogoditi“, kaže Kusturica i dodaje da je svijet postao „ozbiljno“ mjesto u kojem više nema mjesta za šalu.

"Duboka povezanost Rusije i Srbije"

Kusturica je u razgovoru za RT podsjetio na duboke kulturne i društvene veze Srbije i Rusije.

„Pogledajte samo povijest, kako je Nikolaj II ušao u Drugi svjetski rat zbog Srbije, kako nas Rusija razumije i koliko jedni drugima značimo na kulturalnom nivou“, kazao je Kusturica.

Prošle godine Kusturica je nagrađen Redom ruskog prijateljstva zbog jačanja suradnje između Srbije i Rusije te popularizacije ruskog jezika i kulture u inozemstvu.