Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukrajinska vojska je rekla u srijedu kako je još ruskih vojnika prešlo granicu prema istočnoj Ukrajini ušavši u gradić Amvrosivku u pet oklopnih transportera i jednom kamionu.


Izvješće o daljnjim upadima ruskih vojnika preko granice uslijedilo je nakon što su ukrajinske vladine snage zarobile skupinu ruskih padobranaca u istom području.

Vezani članci Ukrajinska vojska G7 osuđuje gomilanje ruske vojske na granici s Ukrajinom: Zaustavite provokacije i smirite napetosti Slika nije dostupna Šefovi diplomacije četvorke razgovarali o ukrajinskoj krizi

Moskva je rekla kako su uhvaćeni vojnici zalutali u Ukrajinu pogreškom, ali Kijev tvrdi da su bili u "specijalnoj misiji" povezanoj s pobunom proruskih separatista u istočnoj Ukrajini.

"Pet oklopnih transportera i jedan kamion Kamaz ušli su u Amvrosivku s ljudstvom u njima", rekao je novinarima vojni glasnogovornik Andrij Lisenko.

"Ako se ova taktička skupina izgubila i slučajno ušla u Ukrajinu, kao padobranci 98. padobranske divizije, onda nam preostaje samo da ih podsjetimo da se mogu vratiti u Rusiju idući na istok", rekao je Lisenko.

Borbe su u međuvremenu nastavljene u ključnim naseljima blizu grada Donecka kojega drže pobunjenici unatoč mirovnim pregovorima u utorak u Minsku između ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i ruskog predsjednika Vladimira Putina na kojim je ukrajinski čelnik obećao raditi na planu koji će voditi prekidu vatre.

U posljednja 24 sata, rekao je Lisenko, jake borbe odvijale su se sjeverno u blizini grada Horlivka i Ilovajsk, udaljenih oko 50 km u kojima je ubijeno 200 separatista, a njihovi tenkovi i raketni sustavi uništeni.

Trinaest pripadnika ukrajinskih oružanih snaga je ubijeno u posljednja 24 sata u 34 sukoba u istočnoj i jugoistočnoj Ukrajini.

Ukrajinska vojska kaže da su separatisti, uz potporu ruskih vojnika s oklopnim naoružanjem i vojnom opremom koji dolaze preko granice, promijenili žarište rata prema jugoistoku Ukrajine sve do Azovskog mora.

Ako separatisti tamo postignu uspjehe to bi moglo ugroziti grad Mariupol koji trenutno drže vladine snage te s juga ojačati pozicije pobunjenika u Donecku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook