Menstrualne potrepštine, ilustracija
Menstrualne potrepštine, ilustracija Foto: Getty Images

Škotski parlament u utorak je jednoglasno odobrio zakon kojime će menstrualne higijenske potrepštine biti besplatno dostupne svim ženama.


Prijedlog Zakona o menstrualnim potrepštinama, koji je pokrenula glasnogovornica laburista Monica Lennon, omogućit će besplatan pristup proizvodima poput tampona i higijenskih uložaka.

Prema ovom prijedlogu zakona, škotska vlada mora osmisliti nacionalnu strategiju koja će omogućiti svakome tko treba higijenske uloške ili tampone, da ih dobije besplatno. Škole, fakulteti i sveučilišta će morati osigurati dostupnost nekoliko vrsta proizvoda.

Zakon će također omogućiti škotskoj vladi da naredi javnim institucijama da osiguraju potrepštine besplatno.

"Ponosna sam što sam glasovala za ovaj prekretnički zakon, zbog kojeg je Škotska postala prva zemlja na svijetu koja je omogućila higijenske menstrualne potrepštine svim ženama koje ih trebaju", tvitala je škotska premijerka Nicola Sturgeon nakon izglasavanja.

Lennon je rekla da je prijedlog zakona bio "praktičan i progresivan", još bitniji zbog pandemije koronavirusa, prema riječima novinske agencije Press Association.

Poduzetnici žele manje namete što prije - 1 Kao da su kamen temeljac hrvatskog gospodarstva: Parafiskalni nameti i neporezna davanja smanjuju se već desetljećima, a rezultati...

Sabor Marić u Saboru branio poreznu reformu. Vladajući hvale, oporba sipa kritike: "Od ovog će imati koristi samo onih 7000 s najvećim plaćama"

"Mjesečnica ne prestaje tijekom pandemije, a nikad nije bilo važnije nego sad poboljšati dostupnost tampona, higijenskih uložaka i potrepština za višekratnu upotrebu."

"Po pitanju dostojanstva menstruiranja, više sam nego ponosna što Škotska ima vodeću ulogu i što je u kratkom razdoblju napravila značajan korak", dodala je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju