Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poduzetnici nikako da prodišu

Kao da su kamen temeljac hrvatskog gospodarstva: Parafiskalni nameti i neporezna davanja smanjuju se već desetljećima, a rezultati...

Vlada je odbila ukinuti obveznu članarinu za obrtničku i gospodarsku komoru, ali ide smanjivanje članarine turističkoj zajednici. Poduzetnici i dalje nisu zadovoljni brzinom smanjivanja nameta. Uputili su zato i apel općinama i gradovima jer plaćaju više od 5 milijardi kuna nameta ne računajući poreze.

Oko 15 tisuća učenika godišnje u privatnoj školi uči digitalne vještine, od crtanja 3D animacija za računalne igrice do programiranja i digitalnog marketinga, i to na više od tisuću računala. Počeli su s četiri računala u bakinu stanu prije 20 godina i stigli do titule domaćeg poduzetnika godine. Osnivači su to uspjeli i kroz birokratsku šumu i stotine nameta koji su ih kočili putem.

Pročitajte i ovo Poduzetnici (Foto: Getty Images) - 2 ŠTO ŽELE? Kako će euro utjecati na poduzetnike? Njih ne brine nova valuta, već izazov koji mnogi vide kao šansu Ilustracija UPUĆEN U HITNU PROCEDURU Vlada ne odustaje od novog poreza, ali nekih promjena ipak ima: Hoće li poduzetnici odustati od tužbi?

"Ti nameti koji postoje viši su i stvaraju nam problem. U posljednjih nekoliko godina bilo je tih runda smanjivanja i to su hvale vrijedan potez i koraci, ali s tim treba nastaviti", kaže Tomislav Dominiković, suosnivač Visokog učilišta Algebra.

Parafiskalni nameti i neporezna davanja kao da su kamen temeljac hrvatskoga gospodarstva. Smanjuju se već desetljećima, a rezultati mršavi. Poduzetnici plaćaju više od 5 milijardi kuna davanja, i to ne računajući poreze.

Vlada je na posljednjoj sjednici odbila ukidanje obveznog članstva u obrtničkoj i gospodarskoj komori.

"I zbog činjenice da je prijelazno dobrovoljno članstvo opcija za koju je potrebno ispuniti preduvjete u smislu postepenog povećanja prihoda iz vlastitih aktivnosti", kaže ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

Ni vlada nije baš brza u ispunjavanju vlastitih planova. Odradili su tek 15 od 50 aktivnosti na temu smanjivanja davanja koje su sami isplanirali.

Saborsku raspravu upravo je prošlo smanjivanje članarine turističkoj zajednici za 12 posto. Glasu poduzetnika to je premalo. Uputili su i novi apel općinama i gradovima.

"Da što prije, a s ciljem smanjivanja pustih nameta od spomeničke rente, prireza, poreza na potrošnju, da ih ipak smanje ili ukinu i na taj način pomognu prvenstveno svojim poduzetnicima i obrtnicima da prodišu", govori Hrvoje Bujas iz Udruge glas poduzetnika.

Dio novca od nameta ide i gradu Zagrebu, koji je sagradio nedovršenu limenu nadstrešnicu za 150 tisuća kuna. S druge strane, poduzetnici godine koji pune gradski proračun za zaštitu studenata od kiše koriste unajmljene šatore za nekoliko tisuća kuna.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene