Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Između 2013. i 2017.

Skandal u Belgiji: 10 milijardi eura misteriozno "nestalo" sa zamrznutih Gadafijevih računa

Moamer Gadafi (foto: AFP)
Moamer Gadafi (foto: AFP)
Oko 10 milijardi eura u fondovima libijske vlade, koji su zamrznuti u sklopu sankcija bivšem libijskom čelniku Moameru Gadafiju, misteriozno je nestalo iz belgijske banke negdje između 2013. i 2017. godine, izvijestili su lokalni mediji.

U studenom 2013. godine na četiri računa Euroclear banke koje pripadaju Libijskom investicijskom tijelu (LIA) i njezinoj podružnici Libijsko investicijsko društvo za strana ulaganja (LFICO) u Bahreinu i Luksemburgu bilo je oko 16,2 milijardu eura zamrznute imovine. Međutim, kada su libijske vlasti 2017. pokušale iskoristiti sredstva 2017. pokazalo se da je na tim računima ostalo je oko 5 milijardi eura, otkrila je istraga tjednika Le Vif.

Pročitajte i ovo Darko Obradović, stručnjak za sigurnost Dramatična potraga Sigurnosni stručnjak o istrazi oko nestale Danke: "Ne bi se otkazivala potraga da se nije dogodio preokret" Potraga za malenom Dankom ušla je u treći dan Nestala u utorak U BiH uhitili trojicu koji su tvrdili da imaju informacije o malenoj Danki, nevjerojatno je što su izjavili nakon uhićenja

"Na četiri računima u Euroclear Bank SA ostalo je nešto manje od 5 milijardi eura", rekao je Denis Goeman, glasnogovornik tužiteljstva u Bruxellesu. Preostala sredstva i dalje su zaplijenjena, no Euroclear je do sada navodno odbijao predati račune, što je tužiteljstvo natjeralo da banci "zaprijeti s više prisilnih mjera" ukoliko u određenom razdoblju ne oslobodi preostala sredstva libijskih fondova. 

Belgijska pravosudna tijela navodno su primijetila nestanak novca u jesen 2017. kada je istražni sudac Michel Claise, koji je bio zadužen za ispitivanje navodnog pranja novca Gaddafijevog bliskog kruga, zatražio zapljenu zamrznutih libijskih sredstava. Ta je imovina zamrznuta od ožujka 2011. godine, sukladno rezoluciji UNSC-a iz 1973. godine. Međutim, Belgija nikad nije odobrila "odmrzavanje" te imovine, rekla je za Le Vif Florence Angelici iz Državne riznice Belgije.

Moamer Gadafi (foto: AFP) Moamer Gadafi (foto: AFP)

Prema dokumentu, postoji mnogo "znakova" da Belgija nije udovoljila propisima UN-a koji uređuju zamrzavanje imovine na određenim libijskim računima u lokalnim bankama. Prije pada Moamera Gadafija 2011. godine Libija je bila glavni izvoznik nafte. Kako bi se bolje riješio novčani priljev od najvećih rezervi nafte u Africi libijska vlada je 2006. godine stvorila LIA-u, investicijsko tijelo za ulaganje bogatstva od "crnog zlata" u inozemstvo.

Međutim, s intervencijom NATO-a 2011. godine, UN je uveo sankcije protiv imovine libijske vlade, učinkovito zaplijenivši oko 67 milijardi dolara od LIA-e diljem Europe i Sjeverne Amerike. U Europskoj uniji su, međutim, nacionalne vlade zamrznule samo izvorne iznose, dok su kamate i dividende zarađene nakon 2011. ostale likvidna sredstva.

Istraga koju je prošlog mjeseca proveo europski tjednik Politico sa sjedištem u Bruxellesu otkrila je "velike, redovite isplate dividende dionica, prihoda od obveznica i plaćanja kamata" od 16 milijardi dolara vezanih uz Gadafijeve fondove koji se čuvaju u Belgiji, što ukazuje na "rupu u režimu sankcija".

"Tok kamata iz imovine fonda širom svijeta bio je čest", objavio je Politico nakon istrage.

Euroclear banka također je potvrdila plaćanje mjesečne dividende na četiri smrznuta računa. Prema elektronskoj pošti koju su razmijenili zaposlenik Eurocleara i belgijskog ministarstva financija, kamata je puštena jednom mjesečno na "HSBC račun u Luksemburgu koji pripada LIA-i i na nekoliko drugih računa LIA-e u Arab Banking Corporationu, banci sa sjedištem u Bahreinu čiji je glavni dioničar Libijska središnja banka", izvijestio je Politico.

Iako belgijsko Ministarstvo financija tvrdi kako je isplaćivanje kamata bile legalno Le Vifova istraga je pokazala da vlasti moraju odgovoriti na nekoliko ključnih pitanja, od kojih je najveće - gdje je nestalo 10 milijardi eura?

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene